Dimineata de ieri a gasit haos in scolile neincalzite din Bistrita, pentru ca deciziile de†suspendare sau de micsorare a duratei orelor au fost luate, de catre conducerile unitatilor, in acelasi timp cu protestul elevilor din fata Primariei. Zeci de scolari de la Colegiul "Andrei Muresanu" si-au pierdut rabdarea si au iesit din nou in strada, iar nemultumirea lor a sporit in momentul in care au aflat ca membrii Consiliului de Administratie al scolii au decis reducerea duratei cursurilor de la 50 la 30 de minute. Ei au cerut fie ore intregi - dar cu caldura in clase -, fie suspendarea cursurilor. Protestul din fata Primariei a durat aproximativ 20 de minute, copiii fiind trimisi acasa de politisti si jandarmi, iar conducerea colegiului a decis suspendarea partiala a cursurilor.
Consiliul de Administratie al fiecareia dintre cele zece scoli nealimentate cu caldura a avut la dispozitie o ora pentru a stabili daca suspenda sau nu cursurile. La Scoala generala nr. 5 "Lucian Blaga", la liceul cu program sportiv si la Grupul Scolar "Grigore Moisil" s-a decis suspendarea cursurilor. La Colegiul National "Andrei Muresanu" s-a decis suspendarea cursurilor pentru elevii de liceu si diminuarea duratei orelor pentru elevii de la ciclul primar. La Colegiul National "Liviu Rebreanu", la Colegiul Infoel si la scolile generale nr. 1, nr. 2, nr. 3 si nr. 4 s-a decis reducerea duratei orelor de la 50 la 30 de minute, cu pauze de 5 minute. La Grupul scolar Infoel vor fi cursuri si in cursul dupa-amiezii, pentru ca unitatea are unele corpuri de cladire incalzite. Grupul scolar forestier a cerut ISJ sa-i aprobe mutarea elevilor la Scoala de Cooperatie, ai carei cursanti sunt in practica in aceasta perioada.
Primarul, depasit de situatie
Edilul Vasile Moldovan sustine acum ca institutia sa a facut demersuri in instanta, astfel incat compania EON Gaz Romania sa fie obligata, pe cale juridica, sa respecte ordonanta presedintiala. Totodata, municipalitatea a sesizat Autoritatea de Reglementare in domeniul gazelor naturale, care ar putea sa ridice licenta de distributie a companiei, pornind de la premisa ca aceasta refuza sa furnizeze gaz directiei locale de termoficare, care este un consumator activ, in sensul ca nici un alt distribuitor de gaze cu care s-ar putea negocia nu a primit acordul pentru a utiliza retelele†de distributie care sunt in proprietatea E.ON.
Compania E.ON Gaz Romania a sistat, vineri seara, furnizarea gazului catre uzina termica a Bistritei, motivand ca nu este de acord cu proiectul de contract pe care l-a inaintat Primaria Bistrita. Autoritatea locala obtinuse o Ordonanta Presedintiala prin care E.ON Gaz a fost obligata sa furnizeze gaz Directiei de termoficare locala cu care compania nu a avut pana acum relatii contractuale. Reprezentantii companiei refuzasera, initial, sa mai aiba relatii contractuale cu Primaria Bistrita pana cand aceasta nu va plati suma de sase milioane de lei reprezentand datorii din iarna trecuta ale firmei de termoficare SC "Proditerm" SA care a intrat in faliment.
Primaria a refuzat si a invitat Compania E.ON sa se inscrie la masa credala.
Hardau promite rectificare
"Dupa cum s-a stabilit de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Educatiei si Cercetarii, Guvernul Romaniei va aloca suma de 60 milioane RON destinata acoperirii datoriilor fata de societatea furnizoare de agent termic.
Hotararea de Guvern va fi aprobata in prima sedinta de guvern, urmand ca si municipiul Bistrita sa primeasca a treia transa de subventie", promite ministrul Mihail Hardau intr-o adresa transmisa, ieri, companiei E.ON din Targu Mures.
Prin acest document, ministrul Educatiei si Cercetarii solicita furnizarea agentului termic catre cele 10 scoli afectate, argumentand ca actuala stare de lucruri "pune in pericol atat sanatatea elevilor si a cadrelor didactice, cat si buna derulare a cursurilor si inchiderea semestrului scolar in conditii normale".