In aceste zile, cea mai importanta problema a fost legata de pretul gazelor.
Adevarul este ca, din cele 8,5 procente, numai 1,5 maxim 2 au fost determinate de cresterea pretului gazelor din productia interna, de la 330 la 397 lei/1000 mc. Restu
In aceste zile, cea mai importanta problema a fost legata de pretul gazelor.
Adevarul este ca, din cele 8,5 procente, numai 1,5 maxim 2 au fost determinate de cresterea pretului gazelor din productia interna, de la 330 la 397 lei/1000 mc. Restul a fost determinat de cresterea tarifelor la transportul, inmagazinarea, distributia gazelor, de influenta inflatiei in pretul final. Sunt probleme in sistem. Daca Romgaz este o companie detinuta 100% de stat, Petrom este o companie privata si isi face politica de preturi cum crede de cuviinta. Problema gazelor ar trebui rezolvata si in Romania ca in alte tari: nu prin pretul gazelor, ci direct, prin subventie. Sigur, o problema care trebuie rezolvata este aceea privind plafonul de la care se acorda subventia pentru cei care n-au bani sa plateasca. Guvernul a majorat acest plafon, de la 330 lei, la 500 lei venit lunar. Poate nu e de ajuns. Poate ar trebui majorat acest plafon la 700 - 1000 sau 1500 lei venit lunar. Asa este insa corect si conform cu normele europene: subventie directa. Pentru ca nici Romgaz, unde actionar este statul, nu poate fi dezavantajata si obligata sa-si vanda "marfa" sub pretul pietei. Ar trebui, la fel ca si la alte companii din subordinea ministerului, sa vanda la pretul bursei, asa cum se intampla, de exemplu, cu Remin Baia Mare.
Totusi, Petrom a cerut majorarea pretului gazelor si a obtinut-o. Romgaz a tacut si "incaseaza" acelasi pret marit.
Responsabilitatea MEC o reprezinta siguranta in alimentarea cu energie, cu gaze naturale. Iarna trecuta, cand au fost probleme la importurile de gaze, ungurii, italienii ar fi dat oricat numai sa aiba gaze. Un alt exemplu ar putea fi cel al SUA cand s-au confruntat cu pana de curent, au platit si 5000 de dolari megawatt-ul de energie importat din Canada! Aprovizionarea cu gaze a romanilor nu era garantata inainte de 11 noiembrie, pentru ca nu existau contracte semnate intre Petrom si distribuitori. Reprezentantii Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania (fost Distrigaz Nord) au mers la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si le-au spus celor de acolo ca Petrom cere 410 lei/1000 mc, pret pe care ANRGN trebuie sa-l recunoasca in costurile distribuitorilor. Daca nu le-ar fi recunocut, distribuitorii ar fi mers in instanta. In concluzie, daca pretul gazelor nu s-ar fi majorat la 11 noiembrie, s-ar fi majorat in urma unei sentinte judecatoresti. Si, oricum s-ar fi majorat la 1 ianuarie 2007. Cert este ca ANRGN a acceptat un pret de 397 lei/1000 mc. Altfel, la 1 ianuarie pretul gazelor tot ar fi crescut, dar cu un procent mai mare. In plus, conform angajamentelor asumate, pana la sfarsitul anului 2008 trebuie sa crestem pretul gazelor din productia interna cu cate 25 dolari/1000 mc anual. Si presedintele Traian Basescu, si premierul Calin Popescu-Tariceanu au explicat aceste lucruri. In corelatie cu Banca Nationala se fac aceste majorari si pentru a "tine inflatia in frau". De aceea, de obicei cresterile cele mai mari au loc la inceputul anului si se tempereaza spre sfarsit. Un lucru e clar: pe fiecare segment exista responsabilitati: Petrom, distributii, ANRGN. Personal nu cred ca ar fi bine ca Autoritatea sa se desfiinteze. Poate ca ar fi mai normal, ca in Germania, ca toate autoritatile sa fie la un loc - si pentru gaze, energie electrica, termica si comunicatii.
Eu n-as fi privatizat Petrom cu tot cu zacaminte
Pe de alta parte, gazele, petrolul provin partial din zacamintele interne ale Romaniei. Nu ar trebui sa profitam si noi de aceste bogatii?
Daca ma intrebati pe mine, eu n-as fi privatizat Petromul concesionandu-i si zacamintele. As fi vandut benzinariile, rafinariile, dar pentru zacaminte as fi gandit altfel redeventele. Pentru ca, in prezent, Petrom, dar si Romgaz, incaseaza sume frumoase nu pentru ca le-a crescut productivitatea sau le-au scazut costurile, ci pentru ca preturile internationale se majoreaza. Oricum, din 2007 se pot modifica redeventele si se pot mari impozitele. Petrom si Romgaz ar trebui impozitate diferit. Nu stiu cum. Poate impozitul pe profit ar trebui majorat de la 16 la 25 - 30%. Chiar si la nivelul Comisiei Europene s-a discutat, cu cateva luni in urma, subiectul companiilor petroliere si a profiturilor conjuncturale. Adevarat, in UE nu mai e "la moda" sa supra-impozitezi, ci sa obligi aceste companii sa creasca investitiile. Pe de alta parte, MEC incaseaza dividende si de la Petrom, si de la Romgaz, bani pe care-i vireaza in conturile Trezoreriei si pe care Ministerul Finantelor ii redirectioneaza spre alte ministere. Inclusiv spre cel al Muncii, pentru subventii. In ceea ce priveste publicarea contractului de privatizare, cele mai importante clauze sunt cunoscute din Legea de aprobare a privatizarii Petrom. Pentru publicarea integrala a contractului este necesar si acceptul celeilalte parti (n.r. - grupul austriac OMV). Daca il fac public fara avizul OMV, sigur ca nu intru in puscarie, dar reprezint o institutie care si-a luat un angajament (n.r. - Ministerul Economiei) si respect aceste angajamente. Totusi, este o problema asupra careia voi mai reflecta.
In privinta gazelor din import cum apreciati relatia actuala cu Rusia?
Politica Romaniei fata de Rusia nu tine de o singura persoana. Personal as vedea o rezolvare ca in Ungaria: o vizita a presedintelui Vladimir Putin la Bucuresti. Pregatirea unei astfel de vizite ar implica mai multe institutii si am vedea ce vor rusii, ce putem sa oferim, cum ajungem la o intelegere.
Tarifele
la energie
Sa vorbim acum despre tarifele energiei electrice...
Aici lucrurile sunt mai asezate. ANRE isi face treaba. Probabil ca majorarile de pret nu vor depasi 4,5% si asta in primul rand din cauza inflatiei.
Odata cu inchiderea centralei nucleare bulgare de la Kozlodui credeti ca se deschide o oportunitate pentru exporturile de energie electrica din Romania, in regiune?
Odata cu finalizarea reactorului 2 de la Cernavoda si inchiderea centralei de la Kozlodui sigur ca vor aparea unele oportunitati pe piata din regiune. Unitatea 2 va trece print-un test foarte important la sfarsitul lunii noiembrie, cand vor fi puse in functiune toate echipamentele. Daca totul este in regula, in februarie 2007 va incepe sa functioneze, iar in iulie va produce in regim comercial. In ceea ce priveste exporturile companiei Hidroelectrica, de la 4 TW anul acesta, va ramane la circa 1,5 TW. Personal ma gandesc la exporturi cu preturi "de cos", in care sa intre energie produsa ieftin, in hidrocentrale, dar si mai scumpa, produsa in termocentrale. Acum se vinde energia cu 45-47 euro/MW. Un cos la un asemenea nivel este competitiv; la 50 euro/MW nu-l mai cumpara nimeni. De aceea ne si gandim la restructurarea sistemului prin fuziunea Hidroelectrica cu ceea ce va mai ramane din Termoelectrica, dupa ce unele centrale vor trece la administratiile locale, iar altele vor fi privatizate. De exemplu, termocentralele Borzesti, Doicesti si Braila se vor privatiza prin infiintarea de societati mixte cu investitori privati. Am insistat pentru productia in termocentrale, pentru ca apa ne poate crea probleme: in primavara nu s-a putut produce energie in hidrocentrale pentru ca era prea multa apa, acum nu se poate pentru ca este prea putina. Carbunele este sigur. In ceea ce priveste privatizarea complexelor energetice Turceni si Rovinari, strategia este pe circuitul de avizare, dupa ce, in doua randuri, s-au "pierdut" la fostul vice-premier Gheorghe Pogea.
Care este cea mai buna metoda de privatizare?
Licitatia cu strigare este sfanta. Din pacate nu poate fi aplicata intotdeauna. De exemplu, pentru licitatia de la Santierul Naval Mangalia doua companii au cumparat caietul de sarcini, n-a licitat decat una, Daewoo, care n-a mai semnat apoi contractul de privatizare. In schimb, aceasta metoda este perfecta pentru vanzarea microhidrocentralelor.
Situatia "baietilor destepti"
Dar vanzarea de energie electrica pe piata interna?
"Baietii destepti" nu vor mai avea decat posibilitatea de a achizitiona energie de pe bursa. Au fost cateva contracte, dar fie au fost reziliate, fie sunt in curs de reziliere. De altfel, directorii celor doua complexe energetice, Turceni si Rovinari, au spus, zilele trecute, ca vor creste preturile, pe de o parte, si ca vor vinde pe bursa OPCOM, pe de alta parte.
Si compania Grivco, detinuta de Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, din care faceti parte, a cumparat energie ieftina...
Grivco cumpara deja de pe bursa. Ultimul contract direct pe care il are, cu Rovinari, expira la sfarsitul anului si va cumpara energie, in continuare, tot de pe bursa.
Si Dan Voiculescu o sa fie incantat? O sa va mai sustina? Ceilalti colegi de partid n-au facut presiuni?
As fi nedrept sa spun ca n-am numit in consilii de administratie persoane sustinute de partid, dar i-am numit numai pe cei capabili, care stiau ceea ce se intampla in economie si, in special, in societatea respectiva. Relatia mea cu Partidul Conservator este una pozitiva. Avem nevoie unul de celalalt. Si, pana la urma, nicaieri nu este ca acasa. La PC este casa mea, desi nu m-am implicat, deocamdata, in conducerea centrala: pe de o parte n-am avut timp, iar pe de alta parte o serie de atitudini ale conducerii partidului nu-si aveau locul. In ceea ce ma priveste, ma implic in organizatia Maramures, pe care o conduc, fiind si senator al acestui judet. Si imi place acest lucru. Partidul Conservator m-a format ca om politic, m-a promovat si ma sustine.
Pe de alta parte, PC vroia sa depuna o motiune impotriva Guvernului.
N-am fost de acord cu depunerea motiunii. N-am putut sa-mi sustin punctul de vedere pentru ca eram in strainatate cand s-a tinut acel Birou Politic in cadrul caruia s-a luat decizia. Nu mi se pare in regula sa depui o motiune impotriva Guvernului in care ai 2 membri. Situatia trebuia altfel tratata: poate o iesire publica, o conferinta de presa, o solicitare publica de retractare, de clarificare. Nu depui motiune impotriva unei Coalitii din care faci parte. Daca aceasta Coalitie este functionala sau nu, asta e alta discutie.
Lupii tineri
din PC
Credeti ca Dan Voiculescu mai poate conduce Partidul Conservator?
N-am stire sa fie bolnav, mai ales ca este foarte vivace. In privinta varstei, nu este printre cei mai batrani. Totusi, va reamintesc ca la jumatatea acestui an a declarat ca dupa alegerile din 2008 va lasa partidul pe "mana" lupilor tineri. Adica pana atunci isi vede continuitatea la conducerea partidului.
Care "lupi tineri"? Se vorbeste despre venirea lui Adrian Nastase ca presedinte executiv al PC, dupa ce Dan Ioan Popescu a fost numit imediat dupa venire prim-vicepresedinte al PC. Deci unde sunt "lupii tineri"?
Are si Partidul Conservator "lupi tineri" produsi 100% ai acestui partid: Bogdan Pascu, Bogdan Ciuca, Eduard Helwig si, fara falsa modestie, eu insumi.
Cum va explicati ca, desi presedintele partidului are la dispozitie un post TV, un cotidian si un post de radio, PC nu "sare" de 2-3% in optiunea alegatorilor?
Pot sa va spun ca, in aproape doi ani de cand sunt ministru mediatizarea MEC si a activitatii ministerului practic nu a existat. Mai mult, Saptamana Financiara ne si critica. Nu exista un plan de mediatizare a PC sau a membrilor acestuia. Totusi, trebuie facuta disjunctie intre trustul media si Partidul Conservator. Pe de alta parte, nu pot sa nu dau exemplu pozitiv relatia Antena 1 - Partidul Conservator la alegerile locale din 2004. Dar atunci exista un "dirijor", Dick Morris.
S-a vorbit ca dupa 1 ianuarie 2007 va retrageti de la guvernare.
M-am saturat si eu de cate ori intram sau iesim de la guvernare sau de cate ori facem sau nu facem anticipate. Imi este greu si ca ministru, pentru ca, intr-un astfel de minister nu poti sa-ti faci planuri pentru o zi sau o luna. Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda nu se realizeaza nici macar pe parcursul unui mandat, daramite in cateva luni. Si nici ecologizarea coplexelor energetice nu se face in mai putin de doi ani. Oricum, nu este o decizie pe care sa o ia o singura persoana. Nici sa ramanem la guvernare, nici sa ne retragem. De altfel, pentru luna decembrie este programat un Consiliu National care va lua o decizie in acest sens. Daca se hotaraste sa ne retragem, imi dau demisia din functia de ministru, ca doar nu m-am nascut ministru. Totusi, Partidul Conservator nu are nimic de castigat nici daca ramane la guvernare, nici daca trece in opozitie. Tot la 2-3% ramane daca oamenii din teritoriu nu-si vad de treaba. Vin dintr-un turneu prin mai multe judete: Timis, Salaj, Satu Mare. Am constatat ca oamenii nostrii cu functii in partid si pusi sa supravegheze nu trec prin filiale. Oamenii nostri nu trec pe la organizatiile judetene. Iar la acest nivel exista o lehamite. Oamenii nu vad ca suntem la guvernare, le e frica sau, mai rau, sunt in cardasie, la nivel local, cu membrii altor partide si, in loc sa critice o opinie stramba, nu au nici o pozitie. Tine de verticalitatea si apetenta liderilor de a-si face cariera politica pe plan local.
Nu sunt pionul lui Basescu
S-a spus ca sunteti un "pion otravit", ca ati trecut in "barca" presedintelui Basescu si ca va veti da demisia din functia de ministru al Economiei pentru a se putea declansa alegeri anticipate. Cum comentati?
O prostie mai mare n-am auzit! Am fost in deplasari cu presedintele Basescu, in SUA si Azerbaidjan. I-am aratat proiectele MEC pe care le-a apreciat si le-a prezentat si sustinut mai departe. N-am discutat politica, n-am discutat despre PC, a fost extrem de corect fata de mine si am toata stima pentru modul in care s-a comportat.
Ce va reprosati?
Ca ministru nu am rezolvat inca, sau am rezolvat prea incet mai multe proiecte, cum ar fi SCADA, la Transgaz, sau depozitele de inmagazinare a gazelor, n-am reusit sa interconectam sistemul national de transport al gazelor din Romania cu cel din Bulgaria, pe sub Dunare, pentru a aproviziona cu gaze orasul Giurgiu, documentul de politica energetica l-am finalizat abia in noiembrie, nu sunt suficiente investitii in minerit. As fi vrut ca inca multe altele sa se intample mai repede.
Va sprijina premierul Tariceanu?
Ma sprijina, dar ar putea mai mult. Se vede ca nu sunt de la PD sau PNL, nu ca mi-as dori, sa nu fiu gresit inteles. Dar daca as fi facut parte dintr-un partid mai "vanos" lucrurile mergeau mai repede. Pe de alta parte, n-am de gand sa ies din PC. Daca iesim de la guvernare, ies impreuna cu Partidul Conservator. N-am de gand sa parasesc PC. Datorita acestui partid sunt senator, sunt ministru, mi-a oferit toata sustinerea sa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.