Presedintele Traian Basescu a trimis presedintilor celor doua Camere cate o scrisoare prin care anunta ca doreste sa adreseze un mesaj Parlamentului, pe 18 decembrie, pe baza concluziilor raportului final intocmit de Comisia pentru analiza dictaturii
Presedintele Traian Basescu a trimis presedintilor celor doua Camere cate o scrisoare prin care anunta ca doreste sa adreseze un mesaj Parlamentului, pe 18 decembrie, pe baza concluziilor raportului final intocmit de Comisia pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de politologul Vladimir Tismaneanu. Este de asteptat ca membrii Comisiei sa recomande condamnarea comunismului de catre seful statului, conform unor surse oficiale citate de Mediafax. Seful statului precizeaza in scrisoare ca solicitarea sa de a se adresa Parlamentului a fost facuta in temeiul articolelor 88 si 65 aliniatul 2 din Constitutie si al articolul 1 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului. Scrisoarea presedintelui va fi analizata in prima reuniune a conducerilor celor doua Camere.
Reprezentanti ai societatii civile i-au cerut presedintelui, inca de la inceputul mandatului, sa condamne comunismul. La inceputul acestui an peste 250 de personalitati ale culturii romane si mai multe organizatii neguvernamentale i-au inaintat lui Basescu un Apel in care cer condamnarea regimului comunist din Romania. "La 16 ani de la Proclamatia de la Timisoara care a consacrat idealurile anticomuniste ale revolutiei romane din decembrie 1989, va solicitam in mod ferm sa condamnati regimul comunist din Romania ca nelegitim si criminal. Aceasta solicitare a fost exprimata de societatea civila inca din 1990 si este in consens cu Rezolutia 1481 adoptata la data de 25 ianuarie 2006 de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei privind necesitatea condamnarii crimelor comise de regimurile comuniste totalitare", se arata in textul Apelului.
Neclaritatile presedintelui
Presedintele a replicat ca este dispus sa faca acest gest doar pe baza unui studiu stiintific, elaborat de o comisie special creata, care sa ii justifice demersul. Basescu admitea ca sunt cunoscute crimele comunismului, rezultate din interzicerea avorturilor si munca fortata prestata de detinutii politici pe santierele din tara, dar sublinia ca trebuie aflate cu exactitate persoanele si institutiile care au fost responsabile de aceste crime. "Marturisesc ca nu imi este clar, in acest moment, daca este necesara condamnarea intregii perioade de comunism, fara discriminare, sau crimele comuniste", spunea Basescu. El adauga ca este nevoie de o lucrare stiintifica, pentru ca decizia de condamnare a comunismului sau a crimelor acestuia este "una de mare responsabilitate". Astfel, in aprilie, seful statului a decis sa infiinteze o comisie prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, condusa de istoricul si politogolul Vladimir Tismaneanu, cu scopul de a elabora o sinteza stiintifica privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania, de la instaurarea sa si pana la Revolutia din decembrie 1989. Comisia avea in vedere sa analizeze principalele institutii care au facut posibila perpetuarea dictaturii comuniste, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea acestui sistem, in perioada mentionata.
La 60 de ani de la furtul puterii de catre comunisti
Comisia este constituita din Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile, Alexandru Zub. Din comisie a facut parte si Virgil Ierunca, decedat la sfarsitul lunii septembrie. "Noi vrem sa duram sase luni. Vrem ca presedintele sa primeasca acest raport si Romania sa intre in Uniunea Europeana cu acest balast al necondamnarii comunismului dat deoparte si depasit. In noiembrie, la 60 de ani de la furtul puterii de catre comunisti, de la alegerile trucate din 1946, cred ca presedintele Basescu va putea sa spuna cu fruntea sus: a fost un regim criminal, a fost un regim antinational si antipatriotic, pentru care el n-are de ce sa-si ceara scuze, dar pe care statul roman, prin vocea sa cea mai autorizata, il condamna fara nici un fel de echivoc", declara in aprilie Vladimir Tismaneanu, coordonatorul Comisiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.