Daca PNL si PD merg separat in alegerile pentru Parlamentul European (PE), Alianta se va rupe. Concluzia este trasa ferm de democrati si recunoscuta cu jumatate de gura de catre liberali. Democratii vor candida pe liste separate de PNL in a

Daca PNL si PD merg separat in alegerile pentru Parlamentul European (PE), Alianta se va rupe. Concluzia este trasa ferm de democrati si recunoscuta
cu jumatate de gura
de catre liberali.

Democratii vor candida pe liste separate de PNL in alegerile din primavara viitoare pentru desemnarea parlamentarilor romani in Legislativul UE. Chiar daca oficial decizia nu este anuntata, secretarul general Vasile Blaga admitea luni ca ""exista aceasta dorinta"" in PD de a se proceda astfel. Dupa sedinta Aliantei de luni seara, Adriean Videanu arata ca, dimpotriva, ""exista disponibilitatea celor doua partide de a merge pe liste comune"". PNL si PD au amanat insa decizia pana in decembrie, sub pretextul unui sondaj care sa arate care varianta este mai profitabila. Semn ca linistea Aliantei nu-i mai preocupa pe democrati, ei nu au acceptat nici ideea unui cod etic, considerand ca protocolul, daca e respectat, e suficient sa puna lacat gurilor prea slobode ale unor membri PNL si PD.

INSTIINTATI. In realitate, liderii PD recunosc ca le-au transmis deja penelistilor semnale ca vor face campanie de pe baricade diferite. ""90 la suta decizia este luata"", ne-a declarat ieri unul dintre varfurile PD. ""O stie si premierul, au primit mesajul si ceilalti."" Subiectul ar fi fost atins chiar in sedinta de luni seara. Concluzia trasa de liderii PD este categorica: ""Candidatura separata va duce la ruperea Aliantei. Ganditi-va ca vom fi adversari in campanie"", afirma sursa citata. Liderii PNL nu indraznesc insa sa mearga cu declaratiile pana la ipoteza ruperii Aliantei, dar recunosc ca separarea celor doua partide in campanie va ascuti adversitatile. ""Am cazut de acord luni seara ca, daca mergem separat, mai punem o piatra de moara de gatul Aliantei"", ne-a declarat secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu insusi ar fi ridicat aceasta problema in sedinta de luni seara, imaginandu-si un scenariu. ""Daca apar in campanie alaturi de un pesedist si un democrat, si pesedistul ma ataca, de unde stiu eu ca democratul o sa imi ia apararea atat timp cat candidam separat?"", ar fi spus Tariceanu. Premierul are insa si alte motive sa se teama atat timp cat, potrivit scenariului cel mai vehiculat, gruparea Stolojan - Stoica isi va face propriul partid pana in februarie, punand umarul la demolarea PNL in campanie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.