Rezultatele partiale din SUA au fost decise, in principal, de evolutia situatiei din Irak. Aceste alegeri au demontat falsul ca a nu fi de acord cu politica administratiei Bush Jr. este o forma de antiamericanism. La 5 mai 2004 scriam in JN: ""In
Rezultatele partiale din SUA au fost decise, in principal, de evolutia situatiei din Irak. Aceste alegeri au demontat falsul ca a nu fi de acord cu politica administratiei Bush Jr. este o forma de antiamericanism. La 5 mai 2004 scriam in JN: ""In deceniul trecut, o propozitie a facut cariera: «ita€™s the economy, stupid»; ea s-ar traduce, liber, cu «este economia, fraiere». Adica, starea economiei ar explica deznodamantul alegerilor in SUA. Titlul de mai sus este o parafrazare a propozitiei mentionate, o traducere posibila fiind «este politica la mijloca€¦Â», prin «politica» intelegand politica publica (policy), si nu procesul politic (politics). Relevarea unei politici publice in explicarea mersului evenimentelor pare superflua, intrucat rationalitatea celor care iau deciziile ar conduce la optiuni tot mai bune. Dar viata are necunoscute si incertitudinia€¦ exista si irationalitate in deciziia€¦ In timp insa, o politica publica care invata se corecteaza... Dezbaterea publica, ca expresie a democratiei, ajuta la gasirea drumului mai bun in politica publicaa€¦ Trebuie depasit un tip de discurs public si de analiza usor detectabil inainte si dupa interventia militara in Irak. Unii comentatori s-au aranjat, parca, orbeste pe o pozitie sau alta, ceea ce nu a servit dezbaterii publice. Aici este de subliniat ca a fi pentru sau contra unor masuri concrete de politica publica nu inseamna a fi pentru sau contra unei tari... a€¦ Suntem la mai bine de un an de la interventie si impasul este vizibil. Cel mai important lucru acum este sa se impiedice deteriorarea situatiei spre implinirea profetiei lui Huntington («ciocnirea civilizatiilor»); instabilitatea din Irak poate complica enorm situatia in regiune si nu numai. Exista invataminte majore ale acestui impas. Unul priveste justificarea si credibilitatea unei politici; este, de pilda, temeiul invocat al armelor de distrugere in masa. Alta lectie este legata de imaginarea consecintelor unei politici, mai cu seama cand motivarea este de natura preventiva. Aici poate fi inclusa si «democratizarea» tarilor din regiune. Se dovedeste ca «romantismul» (radicalismul) in gandirea strategica, in politica externa, comporta riscuri incalculabile; ca intr-o lume atat de complexa si cu atatea adversitati, simplificarile extreme sunt periculoasea€¦ o politica are mai mari sanse de reusita daca se bucura de sprijin larga€¦ de «soft power», adica puterea de a castiga mintile si inimile celorlalti.
a€¦ Desi obiectivul de combatere a terorismului international este incontestabil, mijloacele de a o face au starnit controverse aprinse. Lupta impotriva terorismului international reclama o coalitie cat mai larga si solida, iar in acest scop, atitudinea opiniei publice nu trebuie subestimata. Sondaje facute de organizatii americane reputate arata cat de departe ne aflam sau se afla SUA de un asemenea deziderat, atunci cand examinam atitudini publice in lumea intreaga. Nu in cele din urma, este vorba de cadrul international, de legitimitatea unei politici... Unilateralismul are sanse limitate de izbanda daca nu intruneste sufragii extinse in privinta intentiilor sale principale. Lectiile amintite mai sus au relevanta si pentru functionarea NATOa€¦"". Sa speram ca raportul Comisiei Baker-Hamilton va ajuta la formularea unei alte politici privind Irakul. Ideea unei conferinte internationale care, alaturi de Irak, SUA, UE, Rusia, Turcia etc., sa implice actori regionali importanti merita toata atentia. Este necesara o stabilizare cat de cat a situatiei, evitarea haosului, chiar daca aceasta nu echivaleaza cu finele luptei impotriva terorismului. O retragere precipitata a trupelor romane din Irak ar dauna relatiilor cu aliatii. Dar si societatea romaneasca trebuie sa cunoasca situatia din Irak, consecintele ei; succese si insuccese ale partenerului strategic, SUA, afecteaza Romania. PS. Robert Gates, noul sef al Pentagonului, este in relatii bune cu Brent Scowcroft si Zbignew Brzezinsky; ultimii doi fiind critici severi ai interventiei in Irak.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.