Badescu Nicolae, Turnu Magurele: ""Ca urmare a seismului de la data de 4.03.1977, consemnat in Decretul nr. 187/1977, s-a dispus prin decretul Consiliului de Stat nr. 136/16.05.1977 de expropierea imobilului, a suprafetei de 780 mp teren intravilan si 174.54 mp constructie pentru care nu s-au obtinut masurile reparatorii in conditiile stabilite de legile tarii. In cazul meu, prefectura judetului Teleorman sustine ca art. 10 din OUG nr. 27/30.04.2005, HGR nr. 1095/2005 si titlul VII-a a Cancelariei Primului Ministru publicate in Monitorul Oficial nr. 653/ 22.07.2005. In consecinta, as dori sa ma adresez forurilor internationale in materie ale Uniunii Europene pentru a-mi rezolva aceste probleme. Va rog mult sa-mi comunicati o adresa. Va multumesc.""
RASPUNS: Iata adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO): Monsieur le Greffier de la Cour Euro-peenne des Droits de la€™Homme, Conseil de la€™Europe F-67075 STRASBOURG CEDEX, tel: 33(0)3.88.41.20.18, fax: 33(0)3.88.41.27.30. Zaharia Ovidiu, Constanta: ""La data de 28.08.2006 am primit o decizie de desfacere a contractului de munca incepand cu data de 1.09.2006 conform art. 61, lit. e. din Legea 53/2003. Decizie in prezent retrasa pana cand pot sa-mi strang de la doua unitati unde am lucrat adeverintele cu veniturile mele sau sa aduc cartea de munca pe care am lasat-o la una din cele doua unitati mentionate mai sus, pentru a mi se completa corect sporul de vechime si o alta adeverinta care sa ateste veniturile mele in perioada 1.08.2002 - 1.09.2006. Mentionez ca in 1.08.2002 am solicitat pensie anticipata, dar decizia de pensionare a fost refuzata intrucat in calculul pensiei nu fusese luat in calcul sporul de vechime de 25% si cel de conducere de 15%-25%. Este legal ca adeverinta eliberata cu venituri sa nu trebuiasca inaintata de unitate poate chiar o data cu dosarul de pensie care mi-a fost intocmit la data respectiva? Exista posibilitatea legala ca pana la primirea deciziei de pensionare sa fiu salarizat in continuare, fara a apela la mila unui conducator? Va multumesc"".
RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii Constanta sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11, sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra. Adam Stancu: ""Va rog mult sa-mi spuneti cum se procedeaza pentru efectuarea AND-ului. Ce teste trebuie facute si la ce institutie? Mentionez ca varsta copilului este de 28 de ani. Va multumesc"".
RASPUNS: La noi in tara, testele ADN se efectueaza la cererea persoanelor interesate sau la solicitarea instantelor de judecata civile. Testul se efectueaza la Institutul National Medico-Legal ""Mina Minovici"" din Capitala. Costul unui test ADN de paternitate, stabilit de catre Ministerul Sanatatii, este de 26.488.000 lei. In cost este cuprinsa prelevarea probelor biologice de la mama, copil si prezumtivul tata biologic, prelucrarea celor trei probe si redactarea raportului de expertiza medico-legala. Costul analizei creste atunci cand sunt testate mai mult de trei probe biologice. Trebuie sa stiti totusi ca pana sa se ajunga la testul ADN, cuplurile trebuie sa treaca si alte etape de analizesi chiar si printr-o simpla analiza de grupa sangvina se poate da un raspuns de excludere. Rezultatele la testul ADN se pot obtine dupa doua saptamani sau chiar mai mult de la prelevarea probelor. Vernescu Emilia, Bucuresti:
""Am auzit ca se vor face niste modificari incepand de luna aceasta la plata pensiilor, nu am inteles despre ce este vorba. Va rog, daca puteti, sa ma ajutati cu niste informatii"".
RASPUNS: Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si SC Bancpost SA au informat ca plata drepturilor de pensii prin conturi deschise la banca se va efectua si in aceasta luna, in aceleasi conditii ca si pana in prezent. Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 69/13.09.2006 vor permite CNPAS sa achite drepturile de pensii prin intermediul conturilor curente sau de card, deschise de beneficiari la diverse banci, in conditii negociate prin conventii pe care CNPAS urmeaza sa le incheie cu bancile interesate. Taloanele de plata a drepturilor nu vor mai fi distribuite de Bancpost, aceasta operatiune urmand sa fie efectuata lunar de catre casele teritoriale de pensii, prin intermediul CN Posta Romana SA, indiferent de modalitatea de plata pentru care s-a optat. Taloanele, de culoare mov, vor fi transmise la domiciliul beneficiarului/mandatarului. Pentru a se facilita plata drepturilor cuvenite incepand cu luna noiembrie 2006 si pentru a se evita aglomeratia din zilele de plata pana la data de 20 octombrie, toti clientii Bancpost beneficiari de conturi curente, cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, vor putea opta pentru plata drepturilor prin card Bancpost. Cei care nu opteaza pentru aceasta solutie urmeaza a se adresa caselor teritoriale de pensii pentru a alege varianta dorita de achitare a drepturilor, respectiv: mandat postal, conturi curente sau conturi de card deschise la alte banci cu care CNPAS urmeaza sa incheie conventii pentru plata pensiilor. Clientii Bancpost, pensionari ai sistemului public care au domiciliul in strainatate, isi vor incasa drepturile cuvenite potrivit procedurii utilizate pana in prezent, pe baza procurii speciale prevazuta in Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu completarile si modificarile ulterioare. In aceasta perioada, Bancpost nu va mai deschide noi conturi curente pentru pensii. Exceptie fac cererile adresate de pensionarii cu domiciliul in Israel. AM PRIMIT LA REDACTIE