Localnicii din Glod, satul romanesc unde au fost turnate scenele referitoare la Kazahstan din controversatul film "Borat", vor sa ii dea in judecata pe realizatori pentru ca le-ar fi exploatat imaginea, relateaza tabloidul britanic Daily Mail.
Localnicii din Glod, satul romanesc unde au fost turnate scenele referitoare la Kazahstan din controversatul film "Borat", vor sa ii dea in judecata pe realizatori pentru ca le-ar fi exploatat imaginea, relateaza tabloidul britanic Daily Mail.
Dupa ce au descoperit ca in acest film apar ca un grup de violatori si prostituate, care practica incestul, oamenii vor sa deschida un proces impotriva actorului Sacha Baron Cohen si a colegilor sai. Localnicii din Glod, multi dintre ei de etnie roma, sustin ca nu si-au dat acordul sa fie infatisati in acest fel. Ei spun ca realizatorii filmului i-au mintit in ceea ce priveste natura proiectului, facandu-i sa creada ca este vorba despre un documentar despre greutatile vietii lor, nu o comedie care ia peste picior saracia si izolarea lor. Nicu Tudorache, un barbat cu o singura mana, apare in film cu o jucarie sexuala atasata de proteza. El sustine ca in momentul filmarilor nu si-a dat seama despre ce e vorba. Oamenii din Glod mai spun ca au fost platiti cu doar 15 RON fiecare pentru a aparea in acest film care a fost lider de box-office in America, in weekendul premierei (3-5 noiembrie). Romanii din Glod nu sunt singurii care ameninta cu o actiune in instanta. Doi americani care afirma ca au fost ridiculizati in comedia "Borat" au depus plangere civila contra producatorilor. Reclamantii, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, spun ca au acceptat sa apara in film cu conditia ca identitatea lor sa nu fie data publicitatii si ca acest lungmetraj sa nu fie difuzat in Statele Unite. Se pare ca cei doi au jucat in film rolul unor studenti cu care Borat, falsul reporter kazah jucat de Sacha Baron Cohen, petrece o seara consumand alcool si vizionand filme XXX cu Pamela Anderson si Tommy Lee. Filmarile din satul din comuna damboviteana Moroeni au fost realizate in urma cu aproximativ doi ani. Autoritatile locale spun ca n-au dat nici o aprobare pentru filmari pentru ca acestea s-ar fi facut pe proprietatile localnicilor.
Critici dure
Filmul a facut deja furori in Statele Unite si Europa, criticii fiind de parere ca este, de departe, cel mai amuzant film al anului. Cu toate acestea, autoritatile din Kazahstan au fost insa revoltate de portretul denigrator al tarii realizat in "Borat! - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite". Un diplomat kazah a spus ca portretizarea tarii sale ca o zona violenta, primitiva si dominata de un regim represiv nu are nimic de-a face cu realitatea. Autoritatile ruse nu par nici ele prea amuzate de "Borat". Ministerul Culturii a refuzat sa acorde filmului licenta de distributie, pe motiv ca umileste diverse grupari etnice si religioase. Oficialii ministerului nu au dat alte detalii, precizand doar ca distribuitorii pot face apel impotriva deciziei. Criticii guvernului de la Moscova spun, insa, ca decizia de blocare a filmului nu va face decat sa sporeasca interesul rusilor pentru aceasta productie, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, cel mai recent exemplu fiind "Codul lui Da Vinci", bazat pe romanul omonim scris de Dan Brown. Dupa doar trei zile de la lansare, filmul avea deja incasari de 26,4 milioane de dolari, numai in America de Nord. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.