Partidele parlamentare au inceput sa-si faca planuri si sa se pregateasca in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. PSD si PD tintesc voturile romanilor din strainatate. Mircea Geoana a anuntat deja ca vrea sa deschida birouri parlamenta
Partidele parlamentare au inceput sa-si faca planuri si sa se pregateasca in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. PSD si PD tintesc voturile romanilor din strainatate. Mircea Geoana a anuntat deja ca vrea sa deschida birouri parlamentare pentru romanii din afara granitelor tarii. Emil Boc nu s-a lasat mai prejos si a precizat ca democratii ii vor sprijini pe romanii din strainatate care au inceput deja sa se organizeze in formatiuni politice. Cat despre listele pentru PE, PD se mai gandeste daca sa mearga pe liste comune alaturi de PNL, iar Geoana vrea sa-l exileze pe Adrian Nastase la Bruxeles, ca europarlamentar.
Birouri parlamentare in Italia, Grecia si Spania
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, sambata, la Brasov, ca intentioneaza sa deschida birouri parlamentare in Spania, Italia sau Grecia, care sa ofere "asistenta si servicii publice de buna calitate" romanilor din aceste tari, informeaza Mediafax. Liderul PSD a spus ca in perioada urmatoare va semna acorduri cu diverse filiale ale formatiunilor socialiste din Spania sau Italia pentru deschiderea unor astfel de birouri. In Spania, presedintele PSD vrea sa deschida un birou la Valencia, iar in Italia la Milano sau Torino. "Birourile parlamentare pe care vrem sa le deschidem vor putea functiona fie la sediile formatiunilor social-democrate din tarile respective, fie la cluburile acestora, unde va exista si un loc pentru noi unde sa putem oferi asistenta romanilor care au vederi de stanga si care au incredere in PSD", a spus Geoana. Presedintele PSD a spus ca aceste birouri vor avea angajati romani si vor functiona din fonduri proprii ale PSD sau vor fi sustinute de partidele social-democrate din tarile respective.
Pe de alta parte, Mircea Geoana se gandeste sa-l trimita pe Adrian Nastase in exil, la Bruxelles. Presedintele PSD a declarat, la Brasov, ca va discuta in zilele urmatoare cu Adrian Nastase pentru a-i afla planurile in privinta carierei si mai ales daca este interesat de un post de europarlamentar, desi considera ca ar fi vorba de "un exil". Intentia lui Geoana apare pe fondul unei relatii tensionate intre el si fostul presedinte social-democrat. "Nu si-a exprimat pana acum un interes. Ma indoiesc ca isi doreste un exil, chiar daca este exilat activ, pentru ca plecarea la Bruxelles inseamna un lucru important, dar inseamna si plecarea din politica nationala, macar pentru doi ani de zile", a spus Geoana.
Sprijin democrat pentru romanii din diaspora
"Romanii din strainatate, care au inceput deja sa se organizeze in formatiuni politice, vor fi sprijiniti si de PD, in masura in care resursele partidului o vor permite", a declarat sambata, la Galati, liderul democrat Emil Boc. Intrebat daca PD are o strategie care sa-i vizeze pe romanii din diaspora, in conditiile in care deja romanii din Spania si Italia se organizeaza si politic, Emil Boc a raspuns ca PD incearca sa-i sprijine, in masura resurselor economice disponibile. "PD are o strategie de a fi alaturi de romanii care pleaca in strainatate, prin incercarea de a avea, acolo unde este posibil, un cabinet parlamentar, pentru a culege problemele romanilor, pentru ca ele nu sunt putine. Vom incerca, potrivit resurselor pe care partidul le are, sa-i sprijinim pe romanii din strainatate. Dincolo de conotatia politica, ne intereseaza in primul rand ca problemele romanilor sa fie rezolvate", a spus Boc.
Dilema listelor comune
PD va decide daca va merge sau nu pe liste comune cu PNL la alegerile pentru Parlamentul European, dupa ce se vor lamuri actualele dispute din formatiunea liberala, a mai spus Boc. "Asteptam limpezirea apelor in PNL, dupa care vom lua o decizie politica cu privire la participarea la Parlamentul European", a spus Boc. Intrebat daca vor fi puse pe lista persoane care nu vor ramane si in PE, avand doar rolul de "locomotiva", presedintele PD a raspuns ca vor candida doar cei care vor si reprezenta apoi Romania."PD nu va minti oamenii care vor veni la urne pentru a vota un candidat la Parlamentul European. Cei care vor fi pe lista vor fi acolo pentru a merge la Parlamentul European, nu pentru a fi doar persoane care sa traga o lista", a mai spus Boc. Liderul PD a mai declarat ca democratii vor decide daca vor cere extinderea prerogativelor de comisar european ale lui Leonard Orban dupa ce vor afla cu exactitate care este sfera de competenta a acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.