Cand a aparut prima data, noul canal de difuzare prin satelit din Qatar reflecta propriul sau nume. Al Jazeera - in araba insemnand ģinsula" - reprezenta o oaza de transmisiuni profesioniste si independente intr-un taram al media arabe controlate de guvern. Pana la aparitia pe scena a jurnalistilor de la Al Jazeera, majoritatea formati la BBC, televiziunile de stiri populatia araba era alimentata doar cu stiri de protocol, cu video transmisiuni ce reflectau cele mai noi evenimente din conflictul palestinian si cu fotografii dramatice prezentand cutremure sau incendii devastatoare. Al Jazeera nu adus in premiera doar interviuri luate in direct de pe teren, ci a introdus si dezbateri live in lumea araba. Programul sau intitulat Al Itijah al Muķakess (Directia opusa) a introdus un gen de confruntari verbale care, pentru majoritatea lumii arabe era ceva obsinuit. Printre iInvitatii pe care Faisal Qassem i-a adus in studiourile din Doha (sau via Satelit) s-au numarat oameni din aceeasi tara araba sau din aceeasi regiune, dar reprezentand puncte de vedere complet opuse. A fost nevoie insa de izbucnirea unor conflicte majore internationale pentru ca Al Jazeera sa fie aclamata. Intifada palestiniana, atacurile teroriste de la New York si Washington, din septembrie 2001, precum si invadarea Afganistanului si a Irakului au conferit postului Al Jazeera influenta pe plan mondial. In primii sai ani, Al Jazeera a fost privita ca reprezentand un moment al pionieratului media pentru reformarea lumii arabe, dar si ca un instigator al conflictelor si disensiunilor interne.
Aproape fiecare lider arab, la un moment dat, a incercat sa reduca la tacere postul, prin inchiderea birourilor locale si prin presiunile exercitate asupra conducatorilor qatarioti pentru a pune botinta jurnalistilor care gandesc liber. Nimic nu a functionat. Mai mult, toate aceste presiuni nu au facut decat sa sporeasca popularitatea televiziunii in randul telespectatorilor arabi.
La inceput, Statele Unite pareau ca sunt favorabile Al Jazeera. Incurajarea refomelor democratice, de catre televziune, si modul in care erau acoperite diferitele puncte de vedere erau compatibile cu politica externa a SUA. Dar acest lucru s-a schimbat in mod dramatic dupa atacurile de la 11 septembrie, cand a devenit clar ca victimele civile din Afganistan si Irak, facute de bombardamentele americane, dar si prizonierii de razboi urmau sa devina subiecte mult mai acoperite de Al Jazeera decat de catre televiziunile occidentale.
Cand reporterii de la Al Jazeera l-au intervievat pe Osama ben Laden si televiziunea a difuzat mesajele video ale liderului al Qaeda, America a renuntat sa se mai poarte cu manusi. Importanti oficiali americani au inceput, pe fata, sa arunce cu noroi in televiziunea araba. Dar cu cat SUA si regimurile autoritare arabe au atacat mai mult Al Jazeera, cu atat televiziunea a devenit un reflector al unora dintre miscarile islamice radicale.
In cazul scandalului caricaturilor publicate in Danemarca si in cel al recentei controverse pe tema declaratiilor Papei, s-a vazut clar ca televiziunea mai mult fabrica stiri decat incearca sa acopere evenimentele. In pofida popularitatii sale, Al Jazeera nu a reusit si pe plan financiar. Cu toate acestea, Al Jazeera, ai carei proprietari au buzunare destul de largi, au mizat pe cartea extinderii, adaugand o retea de transmisie directa prin satelit, un canal destinat copiilor, doua de sport, iar in curand va emite un canal in limba engleza. Al Jazeera a adus Qatarului mai multa celebritate si a facut ca lumea araba sa fie mai bine informata. In pofida unor lipsuri si a unor influente, Al Jazeera a schimbat, in bine, lumea araba. In timp ce, cu zece ani in urma, nici o televiziune din regiune nu difuza emisiuni live referitoare la politica actuala, in prezent pana si posturile TV apartinand celor mai dictatoriale regimuri se vad obligate sa isi creasca nivelul editorial si sa permita difuzarea unor interviuri in direct. Celebrandu-si cea de-a zecea aniversare, Al Jazeera nu mai reprezinta ceva nou in peisaj, dar continua sa ramana un lider important. A reusit sa dea lovitura in domeniul politic si in cel cultural, dar a avut un impact foarte mic asupra vietii economice si culturale. Prin urmare, in vreme ce Al Jazeera isi face intrarea in adolescenta peisajului media, televiziunea incepe sa se gandeasca si la modul in care poate deveni un deschizator de drumuri in lumea araba si islamica. Iar Dumnezeu stie ca pe acest front trebuie sa bata vantul schimbarii.
Daoud Kuttab este director al Institutului Modern Media de la Universitatea Al-Quds si fondator al primului post de radio internet din lumea araba, AmmanNet.
Copyright: Project Syndicate, 2006.
www.project-syndicate.org