Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, sa abandoneze, din ianuarie 2007, restrictia care limita creditarea in valuta la o suma care multiplica, doar de trei ori, banii proprii ai
Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, sa abandoneze, din ianuarie 2007, restrictia care limita creditarea in valuta la o suma care multiplica, doar de trei ori, banii proprii ai bancilor, si sa mentina dobanda de politica monetara la 8,75%.
Decizia privind eliminarea limitei privind gradul de concentrare a expunerilor din credite in valuta a bancilor a fost motivata de scaderea proportiei creditelor in valuta in totalul imprumuturilor acordate de banci. "Masurile administrative si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei. Astfel, ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47% fata de 60% in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire", se arata intr-un comunicat al BNR. "Banca centrala a inteles ca aceste conditii neortodoxe nu duc la restrictionarea creditului pe termen lung, ci distorsioneaza informatia din piata bancara. Relaxarea politicii monetare va continua cu diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei si, abia in partea a doua a anului 2007, cu rata dobanzii de politica monetara", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Catu, transmite NewsIn. "Aceasta limitare nu mai reprezenta o problema pentru banci, pentru ca unele s-au recapitalizat, iar altele si-au vandut in strainatate creditele pe care nu le puteau acoperi. Probabil ca BNR a vrut sa dea un semnal ca este dispusa sa mai renunte la masurile restrictive. Aceasta masura ar putea avea ca efect o imbunatatire a imaginii bancii centrale asupra pietei bancare", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Dobanda nu se modifica
"Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata", se spune in comunicatul bancii centrale. BNR a argumentat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara prin faptul ca rata anuala a inflatiei a coborat pana la 4,8% in octombrie. Inflatia s-a plasat, astfel, in intervalul de 4-6% vizat de BNR pentru sfarsitul acestui an. De asemenea, datele statistice arata o crestere economica "robusta", o dinamica inalta a consumului, a investitiilor si a creditului, precum si continuarea adancirii deficitului de cont curent, se arata in comunicat. Conducerea bancii centrale considera ca "accelerarea dezinflatiei a fost rezultatul implementarii unor politici monetare si fiscale restrictive, al evolutiei favorabile a preturilor produselor alimentare pe fondul unui an agricol bun, in timp ce ritmul de crestere a salariului mediu a fost in aceasta perioada relativ apropiat de cel al productivitatii muncii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.