Trei angajati ai societatii Vega 93 din Galati au murit, iar altul a ajuns in stare grava la spital, in urma unui accident de munca produs, ieri dimineata, in comuna galateana Matca, din cauza unei scurgeri de gaze. Cei trei barbati lucrau la un raco
Trei angajati ai societatii Vega 93 din Galati au murit, iar altul a ajuns in stare grava la spital, in urma unui accident de munca produs, ieri dimineata, in comuna galateana Matca, din cauza unei scurgeri de gaze. Cei trei barbati lucrau la un racord la reteaua de gaze la un camin in care se aflau vane de gaz metan. In incinta caminului se faceau probe cu aer, iar unul dintre lucratori, Iosif Neculai, in varsta de 46 de ani, a intrat inauntru pentru a inchide o vana. Din cauza scurgerii de gaze, acesta si-a pierdut, dupa foarte putin timp, cunostinta. Unul dintre colegii celor care si-au pierdut viata, instalatorul Alin Manole, martor ocular al accidentului, sustine ca, speriati, alti doi muncitori, Maricel Farcas, de 47 de ani, si Costel Negoita, in varsta de 23 de ani, au intrat pe rand sa-l ajute pe Iosif Neculai. Nici ei insa nu au mai reusit sa se salveze: au fost ucisi de gazul ucigas. In ajutorul lor a sarit un al patrulea coleg, Vasile Costea, de 45 de ani, care, desi purta o masca de gaze, a lesinat la randul sau. Acesta din urma a fost scos de colegii sai si transportat de urgenta la spitalul municipal din Tecuci. In prezent Vasile Costea se afla in afara oricarui pericol, dar ramane in continuare sub supravegherea medicilor.
Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca si procurorii au declansat o ancheta pentru a stabili imprejurarile in care s-a produs accidentul. Pana la inchiderea editiei, anchetatorii nu ajunsesera la nici o concluzie. Cu toate acestea, din primele cercetari se pare ca accidentul a avut loc din cauza unor scurgeri de gaze. Lucru confirmat de altfel de locotenet-colonelul Marin Patanghel din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati.
Lucrare neprogramata
Potrivit reprezentantilor firmei Vega 93, cei patru muncitori nu aveau programata pentru ieri dimineata nici o lucrare in zona. Concret, directorul tehnic al Vega 93, Doru Chiper, sustine ca cei trei angajati ai societatii, morti in accidentul colectiv de munca, nu aveau ordin sa execute respectiva lucrare. Acesta a precizat ca lucratorii aveau in dotare detectoare de gaze, dar nu le foloseau intrucat nu aveau programata in cursul zilei de ieri operatiunea de cuplare a noii retele de gaz la cea veche. De asemenea, potrivit directorului Doru Chiper nu au fost respectate normele de protectie a muncii.
Patron in Top 300
Viceprimarul localitatii Matca, Nastase Poiana, a precizat, conform Mediafax, ca societatea Vega 93 din Galati apartine omului de afaceri Corneliu Istrate. Acesta are o avere cuprinsa intre 12-14 milioane de dolari, potrivit topului celor mai bogati 300 de romani realizat in 2005 de revista Capital. Vega 93 a inregistrat in anul 2004, o cifra de afaceri de 41 milioane de dolari si un profit de 2,5 milioane de dolari. Firma a obtinut o serie de contracte cu institutii publice care au derulat diverse proiecte de investitii: blocuri ANL, sali de sport, refacerea unor scoli incluse in programe PHARE sau consolidarea Palatului Administrativ din Galati. De asemenea, Vega 93 a obtinut contracte mari si in alte judete din tara, printre care Bacau, Braila si Vrancea.
Pe de alta parte, omul de afaceri Corneliu Istrate este si proprietarul celui mai modern hotel din Galati, Vega, inaugurat in 2003.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.