Ministerul Educatiei, Mihail Hardau, a refuzat distribuirea in scoli a pliantelor care vizau campania de educatie fiscala a elevilor "S-o facem legal", apartinand Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dupa ce mai multe organizatii neguvernamentale au criticat continutul mesajelor. "Noi am fost de acord cu initiativa ANAF privind promovarea in scoli a unui program de educatie fiscala. Nu am fost consultati in legatura cu continutul mesajelor. Dupa ce au fost facute publice textele, am cerut ca nici un pliant cu acest continut sa nu fie distribuit in scoli", a declarat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, transmite Mediafax.
Societatea Culturala Noesis, organizatia Ombudspersons for National Minorities, Centrul de Studii Internationale, Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta si Asociatia Accept au protestat recent fata de campania "S-o facem legal!", derulata de ANAF, cu acordul Ministerului Educatiei si Cercetarii, in liceele din Romania.
Mentalitate de forta
Liderii respectivelor organizatii au adresat un protest ministrului Educatiei in care evoca "limbajul vulgar, cu rationamente naive sau gresite si care denota o mentalitate de forta, autoritarista, violenta" utilizata de autorii mesajului. Protestatarii citeaza cateva dintre expresiile folosite in cele 700.000 de pliante oferite elevilor: "Nu vrei sa platesti, te crezi smecher? Afla ca nu esti. Fiindca fiscul nu e fraier. E intotdeauna mai bazat ca tine. Iti trimite pe cap niste baieti rai pe care nu prea poti sa-i iei peste picior. Te ingroapa in amenzi, iti iau contul din banca si masina tare. Iar daca tu continui sa faci pe smecherul, ii cheama si pe altii si mai rai, care te salta"; "Cand o sa te faci mare si o sa ai serviciul tau, afacerea ta, banul tau, o sa simti o mana invizibila care iti usureaza buzunarul. E Fiscul, frate, care aduna bani pentru buget prin taxe si impozite. Ce, tu n-ai facut cheta in curtea liceului, sa iesi la un suc?"; "Suna nasol. Nu-ti convine. Te si oftici. Frate, dar daca - fereasca Dumnezeu - te-mbolnavesti? Pai, daca dai la timp banul la Fisc, nu mai platesti spitalul..."
Campania de educatie civica fiscala "S-o facem legal" a fost lansata in 30 octombrie, de catre ANAF si trebuia sa se deruleze in perioada octombrie - decembrie, in licee din Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara si Craiova. Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, spunea ca tiparirea materialelor a fost realizata la Imprimeria Nationala, iar conceptul a fost facut de "prieteni sociologi". (M.S.)