Romania va putea exporta in tarile Uniunii Europene (UE), dupa 1 ianuarie 2007, carne si produse alimentare de origine animala daca acestea provin din unitatile agreate pentru export, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
Romania va putea exporta in tarile Uniunii Europene (UE), dupa 1 ianuarie 2007, carne si produse alimentare de origine animala daca acestea provin din unitatile agreate pentru export, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram. In vara erau 117 unitati din industria alimentara care corespundeau criteriilor UE, numarul acestora crescand acum la 149. "Aceste unitati respecta toate conditiile sanitar-veterinare impuse in UE, fiind agreate pentru exportul pe piata UE", a precizat Avram. Potrivit tratatului de aderare a UE, 54 de unitati de procesare beneficiau de perioada de tranzitie. In urma negocierilor si a programelor de conformare prezentate, lista a ajuns de 346 de unitati, la care se adauga alte 34 de agenti economici ce se vor alinia standardelor UE si care, in prima faza, trebuiau sa se inchida. In toamna lui 2004, la incheierea negocierilor de aderare, erau fara program de restructurare 1082 de unitati de procesare a carnii si 493 de unitati de procesare a laptelui.
Sofia a anuntat ca UE a restrictionat exportul unor produse alimentare din Bulgaria si Romania, cele doua state urmand sa poata exporta astfel de produse numai daca au fost procesate dupa 1 ianuarie 2007. Cele produse inainte vor putea fi vandute numai pe piata interna, pana la sfarsitul anului 2007, dupa care vor trebui eliminate din comert. Mai mult, in stirea de la Sofia se face referire numai la firmele romanesti - 387 unitati de carne, lapte si peste - care nu vor putea exporta in UE, pentru ca nu respecta standardele comunitare, dar vor putea livra pe piata interna.
Seful ANSVSA a declarat ca Romania nu a primit nici o instiintare oficiala cu privire la anumite restrictii de export. El a precizat ca se mentin interdictiile de export de carne de porc, din cauza pestei porcine, dar se pot exporta preparate din carne de porc procesate la temperaturi mai mari de 72 grade Celsius. In plus, nu se poate exporta carne de pasare decat din 16 judete din Ardeal, din cauza gripei aviare. Avram a spus ca este permis exportul de carne de ovine, bovine si caprine, iar, in general, exportul este permis de la unitatile agreate de UE. Presedintele ANSVSA a spus ca nu face precizari cu privire la situatia industriei alimentare din Bulgaria, asa cum au facut bulgarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.