Valoarea obiectelor de patrimoniu traficate pe piata neagra a scazut in ultima perioada datorita numarului mare de "oferte". Cu toate acestea, politistii care se ocupa de protejarea patrimoniului cultural national au intensificat eforturile de prinde
Valoarea obiectelor de patrimoniu traficate pe piata neagra a scazut in ultima perioada datorita numarului mare de "oferte". Cu toate acestea, politistii care se ocupa de protejarea patrimoniului cultural national au intensificat eforturile de prindere a "braconierilor arheologici" si a persoanelor care se ocupa cu traficul international de obiecte de patrimoniu, in conditiile cresterii numarului de infractiuni de acest fel. Directorul Directiei de Investigatii Criminale, Bujor Florescu, a declarat, ieri, ca principalele directii de actiune ale politistilor sunt identificarea siturilor arheologice, mai ales cele dacice si romane, din judetele Alba si Hunedoara, si combaterea traficului cu astfel de obiecte, in special a cazurilor cand acestea sunt scoase ilegal peste granita. Bujor Florescu a precizat ca infractorii din acest domeniu sunt echipati cu tehnica moderna pe care o detin in mod ilegal si de care se folosesc pentru identificarea obiectelor din siturile arheologice apartinand perioadei dacice clasice.
Valori inestimabile
La randul sau, seful serviciului de Protejare a Patrimoniului Cultural National, Razvan Joseanu, a precizat ca multe din obiectele furate din tezaurele dacice si romane de pe teritoriul Romaniei sunt apreciate ca inestimabile. Cu toate acestea "braconierii arheologici" apreciaza obictele in functie de perioada din care provin si de numarul acestora. Spre exemplu, un denar roman se poate vinde, in functie de criteriile mentionate, cu sume cuprinse intre zece si 2000 de euro, in timp ce o modeda tip Koson, care a circulat pe teritoriul dacic, este apreciata la 1500 de euro. Razvan Joseanu a precizat, citat de Mediafax, ca valoarea obiectelor de patrimoniu, traficate pe piata neagra, a scazut in ultima perioada datorita numarului mare de "oferte". "Se cauta ceva ce se vinde bine", a precizat Joseanu, referindu-se la faptul ca infractorii evita sa scoata la vanzare "cioburi", care au valoare mica pe piata, ci se axeaza pe obiecte din metal, de preferat metale pretioase, pentru care exista cerere. Seful serviciului de Protejare a Patrimoniului Cultural National a mai mentionat ca persoanele care se ocupa cu traficul de astfel de obiecte - romani si straini - au legaturi directe cu "braconierii arheologici" (sapatorii), schimbul de bunuri facandu-se de cele mai multe ori direct, si mai rar prin anunturi pe Internet. Razvan Joseanu a afirmat ca obiectele de patrimoniu din Romania sunt cautate, in special, pe pietele de profil din tari ale Uniunii Europene. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.