In urma publicarii articolului "Afacerea <<Cimitirele evreiesti>> la Parlament" in editia ZIUA din 8 noiembrie a.c., conducerea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania ne-a trimis un drept la replica. Publicam in continuare cele mai importante pasaje din dreptul la replica primit la redactie.
Domnului Director General
SORIN ROSCA STANESCU
In virtutea dreptului legal la replica, va rog sa aveti amabilitatea de a dispune publicarea, in ziarul pe care cu onoare il conduceti, a opiniei Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania cu privire la articolul "Afacerea <<Cimitirele evreiesti>> la Parlament, publicat in numarul 3775 din 08.11.2006. Cu multumiri, Presedinte Dr. Aurel Vainer."
"Referitor la articolul "Afacerea <<Cimitirele evreiesti>> la Parlament", publicat in nr. 3775 din 08.11.2006 al ziarului ZIUA sub semnatura domnului Marian Ghiteanu, aducem urmatoarele precizari:
1. - Afirmatia potrivit careia multe dintre cimitirele evreiesti din Romania ar fi intentionat lasate de izbeliste, distruse, pentru ca apoi sa fie inchiriate sau vandute chiar de catre conducerea FCER, al carei presedinte este deputatul Aurel Vainer, este neadevarata si calomnioasa. In cele 802 cimitire evreiesti, din care 611 se afla in 583 de localitati in care nu mai traiesc evrei de vreme indelungata, situatia este diferita dupa faptul daca sunt sau nu in functiune, vechimea lor, posibilitatile financiare - inclusiv pentru angajarea de personal. In majoritatea lor, cimitirele au o stare de intretinere generala si de conservare a pietrelor funerare la un nivel comparabil cu cel existent in cimitirele celorlalte culte religioase din Romania.
Precizam din nou ca Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania nu a inchiriat si nici nu a vandut cimitire evreiesti sau portiuni din cimitire in care au fost inhumate vreodata fiinte umane. Este neadevarat ca sefii de comunitati evreiesti din Romania "fac afaceri cu osemintele evreilor" sau ca terenuri ale cimitirelor au fost instrainate "pentru a se ridica vile pe terenurile respective."
2. - La reuniunea Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a Camerei Deputatilor, din ziua de 07.11.2006, din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania au participat presedintele Aurel Vainer, secretarul general Albert Kupferberg si directorul Tiberiu Benedek. Acestia nu au constatat ca membrii Comisiei ar fi ramas "muti de uimire si au fost revoltati de situatia cimitirelor evreiesti din Romania". In schimb, ei au spus ca, pe langa majoritatea cimitirelor evreiesti bine ingrijite, sunt si altele aflate intr-o stare ingrijoratoare.
3. - Deputatul Aurel Vainer, prezent la lucrarile Comisiei la ora programata, 14:00, a anuntat de la inceput ca nu poate ramane la Comisie decat pana la ora 14:45, avand programata pentru ora 15 o intalnire la Presedintele Camerei, domnul Bogdan Olteanu, cu delegatia fundatiei "Caritatea". Reprezentantii FCER care au ramas la reuniune au expus, in timpul foarte redus alocat, punctul de vedere al FCER fata de prezentarea facuta de domnul David Kahan - contrar afirmatiei din articolul domnului Ghiteanu, potrivit caruia "Benedek a fost de acord, la final, ca tot ceea ce spune David Kahan este perfect adevarat!" In realitate, afirmatia domnului Benedek se referea la situatia din cele cateva cimitire prezentate de David Kahan, dar nicidecum la afirmatiile generalizatoare si calomnioase proferate de acesta.
In numele Comitetului Director al FCER
Vicepresedinte
ing. Paul Schwartz"