"Zece pentru Romania", proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de 4 institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS), isi propune identificarea si recunoasterea la nivel national a cel
"Zece pentru Romania", proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de 4 institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS), isi propune identificarea si recunoasterea la nivel national a celor mai valoroase personalitati ale momentului - elitele societatii anului 2006.
Daca in anul 2005 politicienii, analistii politici, parlamentarii, ministrii, oamenii de afaceri, sportivii, jurnalistii, interpretii vocali si actorii au facut obiectul cercetarii, anul acesta cercetarea este structurata pe doua categorii de elite: elitele conducatoare (politicieni, tineri politicieni, ministri, jurnalisti, marci romanesti) si elitele conduse (arhitecti, scriitori, istorici, medici chirurgi, avocati).
Nevoia de a evalua categorii profesionale care, desi nu se bucura de notorietate, reprezinta elite cu rol determinant in evolutia societatii romanesti, a fost sesizata inca din primul an al cercetarii "Zece pentru Romania". Astfel, anul acesta, arhitectii, scriitorii, istoricii, medicii chirurgi si avocatii sunt, si ei, cercetati si evaluati alaturi de elitele conducatoare.
Intentia de a inlocui criteriul notorietatii cu cel al valorii, este ratiunea care sta la baza acestei schimbari metologice.
S-a tras linie
O alta schimbare majora in cercetarea de anul acesta o reprezinta efectuarea cercetarii dintr-o dubla perspectiva: a membrilor breslei cercetate si a opiniei publice. Astfel, membrii breslei isi evalueaza colegii din elitele conduse, iar opinia publica evalueaza elitele conducatoare.
O prima etapa a cercetarii in interiorul breslei s-a consumat. Dupa aceasta etapa in care s-a stabilit care sunt cei mai buni zece arhitecti, scriitori, istorici, medici chirurgi si avocati, dar si cele mai importante criterii de evaluare ale acestora, cercetarea "Zece pentru Romania" va reveni cu aceste rezultate printre membrii breslelor pentru a afla clasamentul final. Pana atunci, emisunea "Zece pentru Romania", transmisa duminica seara pe Realitatea TV, incepand cu ora 16.30, isi propune sa confrunte rezultatele cercetarii pentru cele cinci categorii profesionale, reprezentante ale elitelelor conduse: arhitecti, scriitori, istorici, medici chirurgi si avocati.
De ce? Pentru a afla daca profesia influenteaza modul in care ne raportam la societate, pentru a pune fata in fata elite care aproape se ignora desi, prin colaborare, ar putea reconstrui si emancipa societatea romaneasca, pentru a-i ajuta sa constientizeze atat responsabilitatea sociala pe care o au (si nu si-o asuma) cat si puterea pe care ar putea-o avea daca si-ar lua in serios rolul de motor al societatii.
Astfel, emisiunea "Zece pentru Romania" de duminica seara repune in scena jocul social contemporan: elitele conduse ca spectatori, iar ziaristii pe scena. Un spectacol pe cat de real pe atat de simbolic: ziaristii sunt totusi cei care se straduiesc sa promoveze elitele, desi tot ei au creat notorietatea altor categorii.
Lasand elitelor conduse provocarea de a-si iesi din rol, de a se manifesta, de a-si face simtita prezenta, "Zece pentru Romania" este un exercitiu de responsabilizare sociala atat pentru invitati cat si pentru telespectatori.
Este mass-media vinovata pentru absenta totala a acestor elite din spatiul public, este de vina publicul, neinteresat de valoare, sau vina o poarta chiar elitele in cauza care, prin nepasare, neputinta si lipsa de atitudine, au devenit personaje invizibile marelui public?
De ce-urile noii generatii
Elitele care ar trebui sa fie modele pentru noile generatii stau ascunse. De ce? De ce s-a ajuns in aceasta situatie paradoxala in care scriitorii contemporani scriu, dar nu sunt cititi, chirurgii sunt cautati, dar nu se cunosc nici macar ei intre ei, arhitectii construiesc, dar nu isi asuma rolul de esteticieni ai orasului, avocatii sunt lupii care pazesc oile si istoria ii uita pe istorici?
De ce, domnilor arhitecti, scriitori, istorici, medici chirurgi, avocati, etc nu iesiti sa ne aratati noua, tinerei generatii, cum sa fim profesionisti de succes, dar si cetateni responsabili? De ce am avut placerea sa va cunoastem abia acum, pe scena "Zece pentru Romania"? Cine ar trebui sa fie modelul meu? Un Columbeanu, un Becali? Cine ar trebui sa ma invete pe mine sa gandesc, sa fiu cinstit, sa muncesc cu daruire, sa imi respect colegii, sa nu fur, sa nu mint, sa nu .., sa nu..., sa nu...?
Medicii chirurgi si arhitectii
Ambele categorii au statute speciale, in tranzitie. Medicii chirurgi - pentru ca functioneaza ca o casta foarte puternica. Deci, "cei mai tari" din sistemul sanitar isi folosesc puterea pentru profesie si nu pentru sistem (au contributii mari la reforma sanatatii) dar cand e vorba sa vizibilizeze problemele Romaniei pun pe primul plan tot cerintele meseriei (aparatura si bani si abia apoi reforma).
Arhitectii au o relatie in conducerea comunitatii locale (primar, consiliu local) care-i califica, uneori, ca persoane coruptibile pentru ca "decad" in industria de imobiliare si pentru ca "ajuta" un investitor si nu altul. Apoi, pentru ca orasele Romaniei arata ca un bazar oriental. Planurile de urbanism ale marilor orase sunt, inainte de toate desenate de creionul interesului financiar si abia apoi de cel al interesului public. Si forta lor e mare dar si-o administreaza la fel ca si chirurgii, doar in scopul personal, al profesiei.
Relatia ambelor profesiuni (nu caste!) cu societatea romaneasca e inca slaba, la fel ca si contributia lor la emanciparea Romaniei. O fotografie a anului 2006 pe care, din pacate, nu o putem retusa.
Rezultatele cercetarii
Saptamana trecuta avocatii si scriitorii au fost invitati la emisiunea "Zece pentru Romania". Duminica aceasta arhitectii si medicii chirurgi vor face subiectul dezbaterii.
In urma cercetarii sociologice realizate in randul breslei arhitectilor, cei mai buni zece arhitecti in anul 2006 (prezentati in ordine alfabetica) sunt considerati a fi: Vladimir ARSENE, Alexandru BELDIMAN, Constantin CIUREA, Vlad GAIVORONSCHI, Viorel HURDUC, Radu MIHAILESCU, Florian STANCIU, Serban STURZA, Dorin STEFAN, Radu TEACA
Acesti zece arhitecti au fost selectati de colegii lor folosind criterii de performanta precum:
1. Sa aiba o buna relatie cu clientul 30%
2. Sa fie profesionist 28%
3. Sa fie un manager bun si eficient 19%
4. Sa fie bine pregatit si documentat 19%
Cercetarea sociologica realizata de cele patru institute de sondare a opiniei publice in randul medicilor chirurgi a scos la iveala lista celor considerati de breasla a fi cei mai buni medici chirurgi ( prezentati in ordine alfabetica): Mircea BEURAN, Serban BRADISTEANU, Vladimir CIUREA, Constantin COPOTOIU, Cristian DRAGOMIR, Ion GEORGESCU, Theodor HORVAT, Sorin OPRESCU, Irinel POPESCU, Ionel SINESCU, Ion VASILE. Medicii chirurgici au folosit in evaluarea lor criterii de performanta precum: competenta profesionala 88%, consecventa 36%, pregatire continua 34%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.