lui, pentru a protesta fata de ceea ce au numit memoria sa selectiva in legatura cu fostul scandal "Iran-Contras", au declarat, miercuri, ca ar fi vrut sa analizeze mai intai gradul lui de calificare pentru functia de secretar al apararii. "O sa abor
lui, pentru a protesta fata de ceea ce au numit memoria sa selectiva in legatura cu fostul scandal "Iran-Contras", au declarat, miercuri, ca ar fi vrut sa analizeze mai intai gradul lui de calificare pentru functia de secretar al apararii. "O sa abordez problema just si dintr-un punct de vedere nou", a precizat senatorul Carl Levin, viitorul lider democrat al Comitetului Fortelor Armate, care isi asteapa numirea in functie in curand.
In umbra afacerii "Iran-Contras"
Gates, in varsta de 63 de ani, a fost numit prima data director in Agentie, in 1987, de presedintele Ronald Reagan. La acea vreme a trezit suspiciuni in legatura cu rolul sau si al CIA in afacerea "Iran-Contras". Aceasta a constat in vanzarea secreta de armament in Iran si devierea fondurilor in favoarea rebelilor din Nicaragua, care luptau impotriva regimului de stanga, la putere in acea tara. Neputand sa-si permita o sustinere fatisa a rebelilor, SUA au subventionat miscarea ilicit cu bani proveniti dintr-o afacere ilicita. In audierile din Senat in 1991, cand a fost din nou numit director al CIA de tatal actualului presedinte George W. Bush, Gates si-a recunoscut greselile in afacerea "Iran-Contras" si a declarat ca ar fi trebuit sa depuna mai multe eforturi pentru ca adevarul sa iasa la iveala. Congresul l-a confirmat totusi in functie. Levin a votat impotriva lui Gates in urma cu 15 ani. "Cred ca a beneficiat partial de notorietate sau de faptul ca parlamentarii nu-si mai aminteau de afacere", a declarat acesta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.