Ucisi pe Dunarea ce-i purta spre libertate Pe cei mai multi i-au omorat graniceri cu grade pe umeri. Altii n-au rezistat drumului. Cativa fericiti au scapat, ajutati si de romanii din Serbia. L-au gasit intr-o dimineata friguroasa. Daduse

Ucisi pe Dunarea ce-i purta spre libertate

Pe cei mai multi i-au omorat
graniceri cu grade pe umeri. Altii n-au rezistat drumului. Cativa fericiti au scapat, ajutati si de romanii din Serbia.

L-au gasit intr-o dimineata friguroasa. Daduse si un pic de zapada. Statea in fund, pe trunchiul taiat al unui plop din marginea unei gradini. Avea pe cap o casca de cauciuc, asemeni celor purtate de inotatori. Pe el - doar o pereche de slipi; in spate - ranita. Degetele inghetasera pe nodul de la sfoara ce lega ranita de corp. N-a mai avut putere sa o desfaca. In ranita i-au gasit hainele pe care n-a mai apucat sa le imbrace si fotografia unei fete. Erau perfect uscate.

La cativa pasi de plop erau labele de scafandru cu care inotase. Si le pierduse prin maracini. Aveau sa afle mai tarziu, din actele gasite in rucsac, ca il chema Sandu si ca nu avea nici 25 de ani.

REGRETE. ""Puteam sa-l scap! Un baiat inalt, asa frumos! Si nu m-am dus! Am crezut ca e altcineva!""a€¦ Sinisa Urloievici nu s-a iertat nici acum. Inca il doare. ""Treceam seara pe la gradina din vale si am auzit pe cineva parca vaitandu-se. Am crezut ca sunt niste betivi de aici, din sat, care aveau casa pe acolo. Niste rai. Nu m-am dus! Puteam sa-l scap! Romanul nostru si l-am lasat sa moara!""a€¦

L-au ingropat oamenii din sat. Fiecare a pus cate ceva. Doua femei care aveau copii morti departe i-au cumparat haine. ""L-au imbracat amandoua, acolo, pe malul Dunarii, dupa ce a terminat politia treaba cu el"", spune Maria Urloievici. Apoi, un satean a pus scandura pentru sicriu, unul a adus caruta cu care sa fie dus la cimitira€¦ ""A venit jumatate de sat la inmormantarea lui. Si, din frig ce fusese pana atunci, s-a schimbat vremea de-odata in ziua aia, de a fost numai soare"", isi aminteste Maria Urloievici.

UITARE. Morminte a sute de romani nu mai au nici cruce


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.