Fostul ofiter de informatii externe Liviu Turcu a respins ieri acuzatiile lui Cozmin Gusa. El a sustinut, in fata sediului CNSAS, ca nu este trimis de nimeni pentru a face dezvaluiri despre politicieni. "M-a trimis tata, dar tata e pe lumea cealalta"
Fostul ofiter de informatii externe Liviu Turcu a respins ieri acuzatiile lui Cozmin Gusa. El a sustinut, in fata sediului CNSAS, ca nu este trimis de nimeni pentru a face dezvaluiri despre politicieni. "M-a trimis tata, dar tata e pe lumea cealalta", a raspuns Turcu insinuarilor conform carora Silvian Ionescu si Traian Basescu ar fi cei care l-au trimis sa faca declaratii despre politicieni suspectati de colaborare cu Securitatea. "Il cunosc foarte bine pe domnul Gusa, el a fost si in SUA. Este departe de realitate. I-am sugerat civilizat sa nu se mai aventureze in scenarii de tot felul, departe de realitate. I-am spus ca modul de a privi lista, daca e facuta din punct de vedere politic, nu acopera scopul demersului meu", a spus Turcu. Mai mult, fostul ofiter de Securitate a sustinut ca liderul PIN nu cunoaste culisele muncii de informatii, urmareste sa castige capital de imagine si este exponentul unui grup de interese. "Cozmin Gusa este un exponent al unui grup de interese ce vrea sa se revanseze dupa esecul suferit prin nominalizarea lui Vosganian pentru functia de comisar european", a continuat Liviu Turcu. Acesta s-a aratat deranjat si de faptul ca, in loc sa se puna problema listei, se pune problema credibilitatii sale. "Nici un ofiter de informatii nu a venit sa ma contrazica. In mod informal, toata lumea a fost de acord cu mine", a continuat Liviu Turcu, promitand totodata ca nu va mai spune nimic public despre aspecte concrete pana cand nu considera el de cuviinta.
Mirat de reactia lui Felix
Liviu Turcu l-a atacat si pe fostul director al SIE, Catalin Harnagea, care a spus recent ca afirmatiile sale sunt neverosimile. "Harnagea a ajuns sef al unui serviciu secret fara sa stie nimic despre domeniu inainte de numire. Nu este nici o nenorocire, insa problema apare dupa ce omul demonstreaza ca nu a reusit sa invete mai nimic nici macar in perioada in care a lucrat acolo, desi o putea face", a spus Turcu despre Harnagea, calificandu-i afirmatiile ca fiind "absolutamente ridicole". Intrebat apoi cum califica atacurile la adresa sa venite chiar de la patronul publicatiei romanesti cu care are un contract, Dan Voiculescu, Turcu a recunoscut ca a fost uimit de reactia liderului conservator, pe care nu si-o poate explica decat ca pe o incercare a acestuia de a se delimita de persoana si demersurile sale.
Doua vizite aproape inutile
Pe de alta parte, Constantin Ticu Dumitrescu a sustinut ieri, cu ocazia celei de-a doua vizite a lui Liviu Turcu la CNSAS, ca fostul ofiter al Securitatii a oferit intr-adevar o "undita" Consiliului, insa una pe care institutia o avea deja. Dumitrescu a mai spus ca "undita" ar fi utila, daca "in balta ar mai fi peste". "Mircea Dinescu spunea - in modul sau plastic de a se exprima - ca Liviu Turcu nu ne-a adus nici un peste, in schimb ne-a lasat o undita. Eu as putea sa adaug ca undita aceasta o aveam. Depinde in ce balta bagi undita, ca degeaba ai undita, daca in balta n-ai peste", a explicat Dumitrescu. Acesta a mai spus ca nu s-a mai intalnit, a doua oara, cu Liviu Turcu, pentru ca a vorbit suficient cu acesta data trecuta. Pe de alta parte, potrivit unor surse din Colegiu, citate de Mediafax, prezenta lui Turcu la CNSAS nu e vazuta cu ochi buni de unii membri, pentru ca, sustin ei, acest lucru ar legitima demersul si declaratiile sale fostului ofiter al Securitatii. Potrivit surselor citate, la precedenta vizita a lui Turcu la CNSAS, cativa membri au refuzat sa-l vada pe acesta.
Povestiri despre munca de securist
In acelasi timp, Liviu Turcu, care a stat ieri in sediul CNSAS timp de cinci ore, le-a povestit pe larg membrilor Colegiului detalii legate de munca de securist, cu intentia de a-i ajuta pe acestia sa inteleaga cat mai bine cum lucra Directia Securitatii Statului. "Am incercat sa-i ajut sa inteleaga cat mai bine metodele de lucru ale oamenilor DSS. Asa inteleg sa-mi indeplinesc scopul de a-i ajuta pe membrii Colegiului sa duca la bun sfarsit sarcina pentru care insasi institutia a fost creata: curatarea reala a spatiului public romanesc", le-a explicat Turcu ziaristilor.
El a sustinut ca membrii CNSAS au manifestat, "cel putin formal", un real interes pentru informatiile pe care le-a oferit, mai ales ca a incercat sa-i invete pe acestia si ce anume trebuie sa ceara de la servicii. Totusi, Turcu a spus ca are in continuare impresia ca politicienii, "sfera de decizie din Romania", nu au interes in curatarea societatii romanesti. (C. EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.