Terenurile Capitalei costa mai mult de la o luna la alta. Numai in primele sase luni preturile de pe piata imobiliara locala au avansat cu 20-30%, indica un studiu realizat de catre compania imobiliara Colliers. Cea mai semnificativa majorare s-a inr
Terenurile Capitalei costa mai mult de la o luna la alta. Numai in primele sase luni preturile de pe piata imobiliara locala au avansat cu 20-30%, indica un studiu realizat de catre compania imobiliara Colliers. Cea mai semnificativa majorare s-a inregistrat in cazul parcelelor de pamant din cartierele periferice, ca urmare a interesului in crestere al investitorilor pentru aceste zone. Nordul si centrul detin suprematia in privinta preturilor. Pana la sfarsitul anului, terenurile s-ar putea scumpi cu inca 10-20%.
Investitiile in terenurile Capitalei continua sa fie o afacere buna pentru speculatorii din piata imobiliara. "Plasamentele in terenuri vor fi profitabile cel putin in urmatorii trei-patru ani. Insa cel mai mare potential de crestere il au terenurile agricole, care au preturile mult mai mici comparativ cu cele din vestul Europei", a declarat, pentru Adevarul, analistul imobiliar Radu Zilisteanu.Cine a cumparat la inceputul anului parcele de pamant in zone ca Pipera, Titan, Progresului si Rahova se poate considera un om castigat. Potrivit unui studiu recent realizat de catre compania Colliers, metrul patrat de teren in aceste cartiere s-a dublat de la inceputul anului. In aceste conditii, in Pipera - o zona care atrage ca un magnet proiectele imobiliare -, metrul patrat s-a majorat de la 200-300 euro la 500-800 euro, in doar sase luni. "In 2006, piata terenurilor pare sa se fi maturizat. Preturile au inceput sa devina imaginea cererii si ofertei, spre deosebire de alti ani, in care erau stabilite in functie de factori aleatori sau de informatii inexacte detinute de proprietari", se arata in studiul citat. Analistii Colliers explica aceste cresteri prin prisma interesului investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte comerciale si de locuinte, mai ales ca terenuri la preturi accesibile nu se mai gasesc in acest moment decat in zone periferice. In schimb, centrul si nordul Bucurestiului nu au inregistrat salturi spectaculoase in privinta preturilor terenurilor, nivelul fiind oricum ridicat. In acest moment, metrul patrat variaza intre 1.000 si 2.000 de euro. "Cu toate acestea, nordul s-a mentinut in topul preferintelor investitorilor, unde au fost incheiate doua tranzactii-record, de opt si patru hectare de teren, in Pipera si Floreasca", se spune in raport.

In sud mai e pamant de cumparat
Cele mai mici preturi se inregistreaza in partea de est si de sud a Capitalei, unde valorile sunt cu 20-30% mai reduse decat cele din vest. Acesta este unul dintre motivele pentru care cel putin sudul orasului va suscita in continuare interesul cumparatorilor de terenuri. "Parcelele din sud au cel mai mare potential de crestere, fiind cu mult ramase in urma fata de restul orasului in privinta preturilor. Acelasi lucru se poate spune si in privinta dezvoltarii zonei", explica analistul Radu Zilisteanu.Pana la sfarsitul acestui an, analistii Colliers estimeaza un ritm mai lent de crestere a preturilor terenurilor din Bucuresti, de 10-20%. Ei sunt de parere ca evolutia se va face in functie de succesul pe care il vor avea proiectele aparute pe piata din punct de vedere al timpului de absorbtie, al pretului sau chiriei obtinute.

Informatii despre piata imobiliara locala
Vreti sa va cumparati un apartament intr-unul din cartierele moderne aflate in constructie in Bucuresti? Aveti de gand sa faceti investitii in terenuri si nu stiti care este cel mai bun plasament al momentului? Chiriile locuintelor ori ale spatiilor comerciale variaza dupa reguli de nimeni cunoscute?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.