Fidelitatea e floare rara la cei bogati. Bolile venerice sunt mai frecvente la cei saraci. 45 de milioane de femei fac anual un avort. Iar sexualitatea se declanseaza la varste din ce in ce mai mici. E sex. La scara planetara. Revista medicala

Fidelitatea e floare rara la cei bogati. Bolile venerice sunt mai frecvente la cei saraci. 45 de milioane de femei fac anual un avort. Iar sexualitatea se declanseaza la varste din ce in ce mai mici. E sex. La scara planetara.

Revista medicala britanica The Lancet a publicat recent o serie de articole consacrate sanatatii sexuale si reproducerii. Articolele pornesc de la informatii oferite de anchete nationale efectuate in 59 de tari din cinci continente. Ele au fost analizate de profesorul londonez Kaye Wellings si de colegii acestuia, reprezentand o prima cercetare de anvergura, comparata a comportamentelor sexuale existente in lume.

Concluziile sunt interesante. Monogamia este predominanta in lume. Dar a avea mai multi parteneri de sex este o atitudine mai frecventa in tarile bogate decat in cele sarace. Iar barbatii sunt mai dispusi decat femeile sa declare ca au mai multe partenere de sex.

Potrivit datelor, barbatii casatoriti intretin mai multe raporturi sexuale decat celibatarii. Tinerii necasatoriti din tarile bogate sunt mai activi sexual comparativ cu semenii lor din tarile sarace.

PARADOX. In zonele industrializate exista tendinta de a avea mai multi parteneri de sex, dar se inregistreaza o frecventa mai redusa a bolilor cu transmitere sexuala (BTS). In schimb, in zonele sarace, unde pare sa fie mai de actualitate fidelitatea fata de partenerul unic, se observa, mai ales in tarile africane, o explozie a BTS si SIDA.

DEBUT. In Franta si in Italia, baietii nascuti intre 1965 si 1969 sunt mai precoci sexual (17 ani si jumatate) comparativ cu fetele (18 ani si jumatate). In Marea Britanie, la aceeasi categorie, debutul sexual este la 16,5 ani - baietii, si la 17,5 ani - fetele. In SUA, se inregistreaza o uniformitate: si baietii si fetele debuteaza sexual imediat dupa implinirea varstei de 17 ani, in timp ce in Brazilia, la 16,5 ani baietii si la 18,5 ani fetele. In Indonezia, evenimentul este consemnat la 24,5 ani la baieti si la 18,5 ani la fete.

BOLI. In completare, medicul Daniel Popescu avertizeaza ca, in lume, anual, 340 de milioane de persoane se imbolnavesc de gonoree, sifilis sau alte boli cum e chlamydia, cauza de infertilitate la femei. Anual, aproximativ 80 de milioane de femei se confrunta cu o sarcina nedorita, din care 45 de milioane solutioneaza aceasta problema printr-un avort.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.