Comisia parlamentara pentru Codul Electoral a decis sa elaboreze o lege speciala care sa reglementeze organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente. Deputatii si senatorii din Comisie au ajuns la aceasta concluzie deoarece activitatea
Comisia parlamentara pentru Codul Electoral a decis sa elaboreze o lege speciala care sa reglementeze organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente. Deputatii si senatorii din Comisie au ajuns la aceasta concluzie deoarece activitatea AEP este subreglementata. Singurele prevederi legale pe baza carora functioneaza se regasesc in Legea 373/2004 despre alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.
Din aceasta cauza, au aparut conflicte intre cei care conduc aceasta institutie, iar in unele cazuri s-au produs incalcari ale prevederilor legale. Pana acum exista doua proiecte de lege pentru AEP. Unul ii are ca autori pe deputatii democrati Valentin Iliescu si Cezar Preda, iar al doilea pe liberalul Mihai Voicu. Conform spuselor lui Valentin Iliescu, proiectul PD a preluat propunerile facute de societatea civila, dar si prevederi din Codul bunelor practici electorale , redactat de catre Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept. Potrivit proiectului, AEP urmeaza sa controleze finantarea partidelor politice si a candidatilor propusi in campaniile electorale. De asemenea, Autoritatea urmeaza sa gestioneze virarea sumelor de la bugetul de stat care revin partidelor, in functie de ponderea lor stabilita prin Legea finantarii partidelor politice.
Tot AEP va actualiza periodic lista cu cei care pot ocupa functia de presedinte a birourilor electorale, dar si lista cu registrele electorale. Pe langa chestiuni administrative, AEP urmeaza sa interpreteze si sa asigure aplicare uniforma a legislatiei electorale. In competentele Autoritatii vor intra si alegerile pentru Parlamentul European. Urmeaza sa tina legatura cu organismele similare din tarile Uniunii Europene si sa organizeze, in colaborare cu MAE, organizarea sectiilor de votare din strainatate. Toate aceste propuneri, precum si cele ale liberalilor, vor trebui sa primeasca acceptul grupurilor parlamentare reprezentate in Comisie.
Traditia postdecembrista a Parlamentului prevede ca legislatia electorala sa fie adoptata prin consensul partidelor parlamentare asupra principiilor de baza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.