Dinel Staicu si trei membri ai conducerii Bancii Internationale a Religiilor au fost trimisi ieri in judecata de procurorii anticoruptie. Presedintele SIF Oltenia este acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in timp ce
Dinel Staicu si trei membri ai conducerii Bancii Internationale a Religiilor au fost trimisi ieri in judecata de procurorii anticoruptie. Presedintele SIF Oltenia este acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in timp ce Ion Popescu, fost presedinte al BIR, Radian Raceala, director al directiei de creditare, si Viorica Dutu, sef serviciu de creditare, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma calificata.
In fapt, in perioada iulie1999-februarie 2000, Popescu, Raceala si Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de 106,8 miliarde ROL si credite in valoare de 80,5 miliarde ROL catre 11 societati controlate de Dinel Staicu.
De asemenea, anchetatorii au stabilit ca nu s-a efectuat o analiza a bonitatii si a posibilitatii de rambursare a creditelor, liniile de credit au fost acordate pe o perioada de 4 sau 5 ani in loc de un an si s-au acceptat garantii fictive. Cesiunile de creanta au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, in conditii favorabile cesionarilor, adica, plata in rate esalonate pe 5 ani, termen de gratie de 6 luni conditionat de acordarea unor linii de creditare. In ceea ce priveste metoda aleasa de reprezentantii BIR pentru evitarea raportarilor catre BNR, aceasta a constat in infiintarea de catre solicitant a mai multor societati, acordarea de credite de catre mai multe sucursale (9 sucursale ale BIR), acceptarea achitarii avansului la cesiunile de creanta din liniile de credit.
Procurorii sustin ca Dinel Staicu a folosit o parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 miliarde ROL, pentru a cumpara actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla.
Potrivit probelor aflate la dosar, inclusiv din documentele intocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank (unde Staicu era actionar majoritar), firmele din grupul controlat de acesta "nu au avut nici macar intentia restituirii catre BIR SA a sumelor incasate din debite". Mai mult, prin intocmirea unor documente fictive, Dinel Staicu ar fi constituit SC BDJ SA Craiova, unitate care a absorbit prin fuziune toate societatile din grup care angajasera credite de la BIR, cu consecinta radierii societatilor respective si, implicit, a nerestituirii sumelor de bani datorate bancii. Dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.