Ca multinationalele prefera in continuare sa debuteze pe o piata noua cu expati in functii de top este un trend deja cunoscut. Cu toate ca tot mai multi romani reusesc sa vina puternic din urma si sa demonstreze ca schimburile de experienta din afara
Ca multinationalele prefera in continuare sa debuteze pe o piata noua cu expati in functii de top este un trend deja cunoscut. Cu toate ca tot mai multi romani reusesc sa vina puternic din urma si sa demonstreze ca schimburile de experienta din afara au avut un rol important in formarea lor, exista inca domenii unde prezenta acestora nu detine o pondere semnificativa. Una dintre aceste piete este cea a tutunului, care, cu mici exceptii, confirma regula.
Filiala locala Japan Tobacco International (JTI), cea de-a treia companie producatoare de tutun la nivel mondial, nu face rabat de la regula. "Din board-ul JTI Romania fac parte in prezent opt romani si doi expati", ne-a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania. Faptul ca si JTI are in continuare expati in posturile de conducere este un "lucru firesc", fiind "filiala unei companii multinationale", care "pe plan global are peste 12.000 de angajati, provenind din peste 90 de nationalitati".
In pofida acestor lucruri, autohtonii reusesc sa accelereze transferul de la expati catre ei, fapt confirmat de ponderea romanilor din JTI, care este de 80%, "raport aproape invers fata de acum 10 ani". Partea straina din conducerea JTI este reprezentata de veteranul Andrew Taylor, care ocupa functia de sales & distribution director, incepand din 1999, si managerul general si vicepresedintele filialei locale a JTI, Martin Southgate, care ocupa aceasta pozitie de la inceputul verii acestui an.
O piata dura, tutunul incepe sa fie accesibil si romanilor, iar "complexitatea industriei noastre si a pietei in care ne desfasuram activitatea reprezinta un bun context pentru dezvoltarea oamenilor intr-un mediu extrem de competitiv si, in acelasi timp, motivant", adauga Lazar. Aceasta subliniaza ca nu doar calitatile de lider pot avansa un roman pe o piata dura, asa cum este tutunul, ci "un nivel de expertiza ridicat, real demonstrat in domeniu si cunoasterea altor piete constituie avantaje competitive." "Spre exemplu, dl. Martin Southgate, cel care conduce afacerea JTI in Romania, are o experienta de peste 25 de ani in industria tutunului, in diferite regiuni ale lumii, adica de doua ori mai mult decat <> industriei de profil din Romania", a conchis Gilda Lazar. Posesori ai unor pachete de beneficii mult peste cele oferite romanilor, expatii sunt insa necesari, dar numarul lor nu pastreaza proportiile de la inceput. "Cu treisprezece ani in urma, prezenta semnificativa a expatilor in companie era absolut necesara, si nu doar la nivel de top, ci si de mid-management. Se puneau bazele unei filiale noi, care trebuia racordata la politicile globale si procesele specifice ale companiei-mama, necesitand, in materie de personal, anumite specializari inexistente pe piata locala", apreciaza reprezentantul JTI.
Afluxul de la inceput al expatilor a avut ca prim rol "formarea managerilor locali si transferul de expertiza", subliniaza Lazar, care a adaugat ca "JTI este recunoscuta in Romania drept o "scoala de management", o companie de referinta in ceea ce priveste cultura organizationala si formarea managerilor."
Fara sa dea semne ca dominatia strainilor se va incheia, piata promite o scadere vizibila a numarului acestora, iar JTI ajuta segmentul tutunului in acest sens.
"Odata intrat in organizatia noastra, fiecare angajat beneficiaza de un proces sistematic de management al performantei, in cadrul caruia sunt stabilite anual obiective individuale de dezvoltare si obiective din perspectiva business-ului; performanta in pozitia pe care o ocupa este astfel analizata si sunt identificate aspectele de imbunatatit, dar si potentialul pentru responsabilitati mai complexe."
Din ce in ce mai in masura sa puna in pericol prezenta strainilor in pozitiile de top, autohtonilor le sunt destinate programe speciale pentru "dezvoltarea managerilor, atat din punct de vedere tehnic, cat si din perspectiva elementelor de leadership." Pe langa implicarea in proiecte nationale si internationale, angajatilor JTI li se ofera oportunitati de a deveni si ei expati. "In prezent, avem fosti colegi, romani, care lucreaza pe pozitii manageriale in filiale din Germania, Elvetia, Cipru sau Turcia", ne-a asigurat Gilda Lazar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.