Astazi sarbatorim rolul vital pe care stiinta il poate juca in realizarea dezvoltarii durabile si in largirea orizonturilor de pace. Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare Durabila este o ocazie pentru a atrage atentia asupra modalitatilo
Astazi sarbatorim rolul vital pe care stiinta il poate juca in realizarea dezvoltarii durabile si in largirea orizonturilor de pace. Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare Durabila este o ocazie pentru a atrage atentia asupra modalitatilor prin care stiinta si tehnologia pot ajuta la reducerea saraciei, la protejarea mediului si la imbunatatirea calitatii vietii tuturor oamenilor.
Astazi, avem totodata responsabilitatea de a recunoaste obstacolele pe care le intampina tarile in calea valorificarii beneficiilor stiintei. In acest an, as dori sa ne concentram asupra intaririi capacitatilor de cercetare a tarilor in curs de dezvoltare in ceea ce priveste platforma de baza pentru dezvoltarea durabila bazata pe cunoastere.
Nici o natiune care doreste sa realizeze un progres social si economic nu-si poate permite lipsa de independenta in stiinta si tehnologii. In ultimii 20 de ani, capacitatea institutionala necorespunzatoare in domeniul stiintific si uman a fost identificata ca unul din factorii recurenti ce impiedica tarile in curs de dezvoltare in atingerea scopurilor nationale si internationale. Reducerea saraciei, durabilitatea mediului, accesul imbunatatit la resursele sigure de apa si servicii sanitare, reducerea mortalitatii infantile si imbunatatirea sanatatii maternale - realizarea tuturor acestor obiective majore de dezvoltare internationala depinde in mare parte de capacitatea nationala de dezvoltare si cercetare stiintifica a fiecarei tari.
Construirea capacitatii stiintifice cere o abordare bazata pe deschidere. Un sistem de educatie cuprinzator si functional este o premiza de baza pentru toate formele de dezvoltare bazate pe cunoastere si stiinta. In aceeasi masura importanta este necesitatea intaririi legaturilor intre guvern si institutiile educationale, industrie si sector privat pentru a genera inovatie si pentru a asigura diseminarea rezultatelor. Parteneriatele la nivel regional si international sunt benefice in deschiderea accesului la instruire, expertiza si crearea unui raspuns unitar la provocarile dezvoltarii. In munca noastra de a deschide noi posibilitati trebuie de asemenea sa recomandam prudenta. Unul din elementele majore care submineaza capacitatea stiintifica a tarilor in curs de dezvoltare este plecarea profesionistilor in tarile dezvoltate. Cifrele sunt elocvente. Mai mult de 20.000 de experti tehnici si stiintifici din Africa Sub-sahariana pleaca in fiecare an din tarile lor pentru a se angaja in laboratoare si institute de cercetare din Europa si Statele Unite ale Americii. 1.000.000 de oameni din tarile in curs de dezvoltare studiaza in institutii de invatamant superior din tari industrializate, iar o treime din profesionistii din domeniul dezvoltarii si cercetarii din tarile in curs de dezvoltare locuiesc si muncesc in tari din OECD. Acest fapt constituie o enorma pierdere pentru tarile lor de provenienta in domeniul dezvoltarii. UNESCO coopereaza strans cu Uniunea Africana si cu Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD) pentru a stopa fuga creierelor. Impreuna dorim sa prefiguram un program de dezvoltare pe urmatorii 10 ani pentru 30 de centre regionale de excelenta pe continentul african. Prin sustinerea dezvoltarii indigene acest program tinde sa construiasca o punte intre Africa si restul lumii si astfel sa stopeze migrarea specialistilor. Aceasta retea de centre va furniza un cadru important de cooperare Sud-Sud, ajutand la crearea unui grup de profesionisti special instruiti, capabili sa provoace dezvoltarea regiunii.
De Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare, UNESCO cheama la cresterea actiunii globale de sustinere a tarilor in curs de dezvoltare pentru ca ele sa poata beneficia din plin de avantajele stiintei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.