La 16 ani de la recordul stabilit "Sotheby's" pentru cea mai mare suma stransa vreodata la o singura licitatie, 286 milioane de dolari, rivala sa "Christie's International" i-a batut performanta. Intr-o singura seara a reusit sa vanda arta moderna si
La 16 ani de la recordul stabilit "Sotheby's" pentru cea mai mare suma stransa vreodata la o singura licitatie, 286 milioane de dolari, rivala sa "Christie's International" i-a batut performanta. Intr-o singura seara a reusit sa vanda arta moderna si impresionista in valoare de aproape jumatate de miliard de dolari.Arta moderna si impresionista pare a fi cartea castigatoare pentru casa de licitatii newyorkeza "Christie's". Suma totala stransa miercuri seara, in doua ore si jumatate, a ajuns la 491,4 milioane de dolari, cu mai mult de 200 milioane de dolari peste orice alta licitatie anterioara. Iar recordul precedent de 286 milioane de dolari a fost stabilit de "Sotheby's", in mai, 1990, anunta Bloomberg. Acest record vine dupa ce, anul trecut, compania a reusit sa-si surclaseze eterna rivala, Sotheby's" pentru pozitia de cea mai importanta casa de licitatii a pietei internationale de arta. Iar in prima jumatate a anului 2006, Christie's si-a mentinut acest avantaj cu un total al vanzarilor de 2,13 miliarde de dolari, in timp ce Sotheby's a reusit sa stranga doar 1,96 miliarde de dolari. Din cele 84 de loturi prezentate, doar sase nu au fost vandute."Cu siguranta, este cea mai uimitoare licitatie la care am participat", a afirmat presedintele de onoare al "Christie's", Christopher Burge, citat de publicatia "The New York Times". Iar Burge are si de ce sa fie impresionat. Cel mai scump obiect al serii, un portret al Adelei Bloch-Bauer, realizat de pictorul Gustav Klimt, in valoare de 87,9 milioane de dolari, a reprezentat un record pentru un artist austriac prezent la o licitatie. Vanzarea a inclus si opere de arta in valoare de 125 milioane de dolari, confiscate de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si care au fost recent restituite urmasilor proprietarilor de drept. Din colectie faceau parte si patru tablouri ale austriacului Gustav Klimt, care au putut fi vizionate recent la galeria de arta din New York, Neue Galerie. Tot la "Neue Galerie" putea fi vazut si un alt portret al lui Klimt, care o reprezinta tot pe Adela Bloch-Bauer, si care a fost cumparat la o vanzare privata de mostenitorul imperiului de cosmetice Estee Lauder, Ronald S.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.