Ministrul Mihail Hardau verifica in aceasta saptamana, prin Corpul de control aflat la dispozitia sa, investitiile executate anul acesta in infrastructura scolara, urmand ca saptamana viitoare sa faca publice rezultatele. "Pentru fiecare investitie s
Ministrul Mihail Hardau verifica in aceasta saptamana, prin Corpul de control aflat la dispozitia sa, investitiile executate anul acesta in infrastructura scolara, urmand ca saptamana viitoare sa faca publice rezultatele. "Pentru fiecare investitie se va face un dosar separat, care va contine si fotografii. Ministerul Educatiei si Cercetarii nu este de acord ca sumele alocate inspectoratelor scolare judetene pentru investitii sa fie returnate la buget, daca nu sunt utilizate. A plecat cate o echipa in fiecare judet, pentru a sti in ce situatie ne gasim acum", a anuntat Hardau. El a precizat ca, pana acum, s-au folosit 75% din fondurile alocate in luna august pentru contractari si lucrari in executie la nivel national.
Inspectoratul scolar judetean Constanta anunta ca va redirectiona banii alocati cu intarziere de Guvern, spre lucrari care vor putea fi terminate pana la sfarsitul anului, astfel incat sa nu recurga la reportarea lor in anul urmator. Roxana Niculae, purtatorul de cuvant al ISJ Constanta, a declarat, ieri, ca inspectoratul are posibilitatea sa redirectioneze anumite fonduri, in cadrul judetului, pana pe 30 noiembrie, conform prevederilor legale, in cazurile in care proiectele de investitii nu au putut fi realizate, informeaza corespondentul Rompres. Printre exemplele date in acest sens de reprezentantul Inspectoratului se numara gradinitele 16 si 58, din municipiul Constanta, unde nu s-au putut face lucrarile de consolidare. La una dintre gradinite nu s-au obtinut avizele necesare, cladirea fiind considerata monument istoric, iar pentru cea de a doua, expertii au decis ca imobilul nu trebuie consolidat, ci demolat si reconstruit. Pana in prezent au fost cheltuiti aproape 11.000 mii de lei din suma totala de 15.448 mii de lei alocata in acest an pentru investitii, prin doua hotarari guvernamentale. Iata starea actuala a lucrarilor: au fost finalizate si receptionate lucrarile de reabilitare si consolidare a opt unitati de invatamant, 18 lucrari sunt in curs de derulare, 15 in procedura de achizitie, 16 in stadiu de proiect, iar la mai multe scoli si gradinite s-a investit in utilitati.
Restructurari in invatamant
Ministrul Educatiei a anuntat, totodata, ca si profesorii vor fi supusi unor procese de evaluare, fiind necesare restructurari in invatamant, dar aceste operatiuni vor avea loc in 2007, cand fondurile pentru formarea profesionala a cadrelor didactice vor fi de opt ori mai mari. Hardau a spus ca, prin descentralizare, se va realiza o recalibrare a invatamantului romanesc, care trebuie centrat pe elevi, nu pe profesori. "Invatamantul nu trebuie transformat in asistenta sociala", a spus ministrul referindu-se la cazurile in care exista un numar de 10 profesori pentru cinci-sase elevi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.