De-a lungul istoriei universale au existat o serie de femei care au influentat destine, au decis soarta unor tari sau a unor conducatori si care au ramas ca simbol al "femme fatale".
Din cauza unora s-au declansat razboaie, altele au inclinat b
De-a lungul istoriei universale au existat o serie de femei care au influentat destine, au decis soarta unor tari sau a unor conducatori si care au ramas ca simbol al "femme fatale".
Din cauza unora s-au declansat razboaie, altele au inclinat balanta politica de partea pe care au dorit-o, iar altele au fascinat prin frumusetea si diplomatia de care au dat dovada de-a lungul vietii.
Reale sau nu, personaje din mitologie sau din religie, aceste reprezentante ale sexului slab au reusit sa-si imprime numele in memoria universala. Daca ne referim la istoria antica, una dintre aceste femei al carei nume a ramas in memoria intregii lumi, devenind un adevarat simbol, este cu certitudine Elena din Troia.
Elena sau Helena, "cea mai frumoasa dintre muritoare", era, in mitologia greaca, fiica lui Zeus si a Ledei. Este rapita de Paris cu incuviintarea zeitei Afrodita, care i-o daruise ca rasplata dupa arbitrajul favorabil in cazul "marului discordiei". Din cauza Elenei s-a declansat faimosul razboi troian, din cauza faptului ca aceasta a fugit cu Paris. Grecii au pornit razboiul impotriva Troiei pentru a-l pedepsi pe Paris, fiul regelui acestei cetati si pentru a o recupera pe Elena, regina Spartei. De atunci, numele sau apare pe mii de vapoare, s-au scris sute si mii de poeme, carti, s-au facut filme si documentare care au in prim plan numele sau. Chiar si in 2004 s-a realizat o productie "Troia", in care joaca Brad Pitt, in rolul lui Ahile.
Inventatoarea stripteasului
Simbolul femeii-spion, cea care a reusit sa suceasca minti stralucite a ramas in istorie ca subiect al mitului femeii fatale.
Mata Hari s-a nascut la data de 7 august 1876 si a murit la 15 octombrie 1917, cand a fost executata. Ea a fost casatorita cu un ofiter olandez de origine engleza si, dupa ce a divortat de acesta, a devenit cunoscuta in Europa ca o dansatoare exotica, o curtezana si chiar o spioana a serviciilor secrete germane in timpul Primului Razboi Mondial. A avut un destin tragic, ea fiind executata de catre un pluton de executie, fiind acuzata de spionaj. Se spune ca daca in viata toti barbatii ravneau sa-i aiba trupul, dupa ce a murit, nimeni nu a dorit sa o ingroape, astfel incat a ajuns sa fie subiect al studiilor, pe masa de disectie.
O alta "femme fatale", care a dat si numele unor parfumuri fiind si subiectul unor carti, filme si alte produse destinate sexului frumos este "Madame Pompadour".
Curtezana Madame de Pompadour s-a nascut la data de 29 decembrie 1721 si a murit la 15 aprilie 1764 fiind cunoscuta ca amanta regelui Louis XV al Frantei, care a cunoscut-o in 1745. Atunci, ea a intrat in anturajul regelui si la scurta vreme a fost instalata in apartamentele regale de la Versailles. Pe numele sau Jeanne-Antoinette Poisson, ea a devenit madame de Pompadour dupa ce regele i-a cumparat unul din numeroasele domenii pe care avea sa i le cumpere de-a lungul vietii, si anume Pompadour. Louis si-a facut iubita marchiza, a separat-o oficial de sotul ei, iar dupa ceva vreme, a prezentat-o oficial la curte. Madame de Pompadour era o iubitoare a artelor si a literaturii si se spune ca a fost consiliata de Voltaire in directia politica pe care aceasta trebuia sa i-o imprime regelui. Si acum rolul sau in politica Frantei este controversat: unii spun ca a avut o influenta certa in politica, iar altii sunt de parere ca nu avea putere de decizie dar ca era femeia din spatele suveranului, avand putere si control considerabil in ceea ce priveste deciziile regelui. Pompadour a murit la varsta de 42 de ani.
Seducatoarea Cleopatra
Cleopatra s-a nascut in anul 69 i.Hr. si a devenit Cleopatra a VII-a, regina Egiptului, la moartea tatalui sau, Ptolemeu al XII-lea, in anul 51 i.Hr. A fost iubita lui Caesar si se spune ca atunci cand l-a cunoscut, decisa sa-l cucereasca pe imparat, ea s-a dus la palatul regal din Alexandria infasurata intr-un covor, care i-a fost oferit cadou. Dupa moartea lui Caesar, Cleopatra, o femeie frumoasa si atragatoare, a decis ca trebuie sa-l cucereasca si pe Antoniu, asa ca s-a dus la acesta costumata in Venus, zeita iubirii la romani. L-a sedus si pe Marc Antoniu, care de altfel s-a sinucis din cauza ei. Cleopatra a avut un destin similar, ea sinucigandu-se mai tarziu, pentru ca nu dorea sa fie dominata de Octavian, pe care nu reusise sa-l cucereasca. Dupa moartea sa, Octavian l-a executat si pe fiul ei, Caesarion, a anexat Egiptul Imperiului Roman si a folosit comoara Cleopatrei pentru a-si plati veteranii.
Scylla, personaj din mitologia greaca era o intruchipare monstruoasa, cu infatisare de femeie si cu partea de jos a corpului formata din mai multi caini, zamislita de Phorcys si de Ceto. Inainte de a deveni temutul monstru marin care nimicea corabiile si-i inghitea pe corabierii care se aventurau in stramtoarea Messinei, Scylla fusese o fecioara iubita de Glaucus. Trezind gelozia si mania Circei, ea a fost metamorfozata de puternica vrajitoare intr-un monstru marin, care strajuia alaturi de Charybdis trecatoarea ingusta ce despartea Italia de Sicilia. Scylla a fost ucisa de Heracles, drept pedeapsa pentru ca a furat o parte din boii lui Geryon, cand eroul ii mana spre casa.
Femeile biblice
Lucretia Borgia este simbolul femeii puternice si malefice, fiind considerata incarnarea conceptului de "Vaduva Neagra". Inclinatia Lucretiei catre incest, coruptie si crima i-a construit imaginea de femeie cu adevarat fatala si a dat rod imaginatiei atat a artistilor, cat si raufacatorilor. Buffalo Bill, celebrul pistolar al Vestului salbatic, chiar si-a botezat unul dintre pistoale "Lucretia Borgia".
Pe lista femeilor fatale este si Carmen - frumoasa tiganca din Sevilla, care avea un temperament patimas este considerata ca a dus la pierzanie foarte multi barbati. Ea este personajul principal al unei opere de Bizet, fiind recunoscuta pe plan mondial.
Istoricii nu o uita nici pe Ecaterina cea Mare, care s-a nascut la 21 aprilie 1729 si a murit la data de 6 noiembrie 1796 la Sankt-Petersburg. De-a lungul domniei sale, imparateasa Rusiei a avut nenumarati iubiti, pe majoritatea punandu-i in pozitii inalte atata vreme cat se aflau in gratiile ei. Dupa ce se plictisea de un amant, Ecaterina il "pensiona" daruindu-i ca "amintire" vaste domenii.
Eva este "prima femeie fatala" care l-a sedus pe Adam cu frumusetea ei si care l-a impins spre pacatul originar, care a dus la gonirea celor doi din Rai.
O alta femeie care a intrat in istoria universala si care ea insasi este un simbol prin numele ei este Dalila, care l-a invins pe Samson prin viclenie. Ea l-a tradat pe puternicul Samson, cel care putea tine singur piept unei armate intregi. Cu toate acestea, el a cazut in mrejele Dalilei, care l-a tras de limba si a aflat ca in par ii sta puterea, dupa care a spus acest lucru inamicilor sai, care l-au doborat. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.