Dupa ce Romania a fost criticata aspru pentru felul in care se derulau adoptiile internationale in perioada 2000-2004, acum, unii parlamentari europeni cer cu vehementa reluarea adoptiilor internationale. In deschiderea conferintei "O politica europe
Dupa ce Romania a fost criticata aspru pentru felul in care se derulau adoptiile internationale in perioada 2000-2004, acum, unii parlamentari europeni cer cu vehementa reluarea adoptiilor internationale. In deschiderea conferintei "O politica europeana a adoptiei", organizata ieri, de europarlamentarii Claire Gibault si Jean Marie Cavada, autoritatile romane au fost acuzate ca folosesc ca pretext combaterea coruptiei atunci cand argumenteaza interzicerea adoptiilor internationale. "Coruptia este foarte importanta, dar nu trebuie sa fie pretext pentru a sacrifica generatii intregi de copii", a afirmat Claire Gibault. Astfel, in ciuda faptului ca tema conferintei se referea la adoptiile europene, prima sesiune de dezbateri s-a axat, in cea mai mare parte, pe sistemul de protectie al copilului si pe refuzul autoritatilor romane de a relua adoptiile internationale.
Romania nu cedeaza
"Nu sunt pretexte. Toate lucrurile pe care noi le afirmam nu sunt pretexte. Este inadmisibila o astfel de pozitie. Romania isi mentine pozitia de a respecta aceasta lege pentru ca aceasta lege, in afara ca este la standardele Europei, este singura care poate sa ne protejeze de mecanismul adoptiei internationale care nu a fost inca schimbat in lume. Este singura legislatie care pune la adapost copiii din Romania. Sistemul care se ocupa inainte de adoptii internationale este in adormire. Persoanele care se ocupau abia asteapta sa se schimbe aceasta legislatie ca sa se apuce iar de treaba. Pe de o parte ma asteptam sa se intample asa, este clar o inducere in eroare pe care au facut-o europarlamentarii Claire Gibault si Jean Marie Cavada, care au organizat acest colocviu. Ni s-a spus ca vorbim de adoptie europeana si iata ca vorbim de adoptiile din Romania", a declarat pentru Mediafax, secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi.
Parlamentarii incearca sa stoarca lacrimi
La dezbaterile organizate de cei doi europarlamentari au fost invitati si trei tineri romani care au vorbit despre conditiile institutionalizarii. Primul dintre ei, Petrescu, a fost adoptat in 1995 de o familie din Marea Britanie, dupa ce a fost institutionalizat, timp de patru ani, intr-un centru pentru persoane cu handicap din Ungureni, el suferind de poliomelita. "Eram legat, picioarele erau legate. Nu primeam suficienta mancare, nu aveam haine si muream de frig. Atunci cand venea lume sa ne viziteze eram imbracati bine, apoi hainele erau scoase de pe noi si continuam sa inghetam", au fost doar cateva din declaratiile facute de tanarul adoptat. Acesta a fost apoi invitat sa vorbeasca despre avantajele pe care le-a avut dupa ce a fost adoptat si au fost difuzate imagini din centrul de la Ungureni, filmate in urma cu cativa ani. Mai mult, mama adoptiva a declarat ca situatia din centru nu s-a schimbat nici acum. Pe de alta parte, secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait, a precizat ca centrul din Ungureni nu mai este in sistemul de protectie a copilului, ci se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, iar cei 15 copii care erau acolo au fost mutati intr-o casa de tip familial inca din anul 2000. "Am venit foarte relaxat, sperand sa aflu lucruri despre politicile statelor membre. Cer ca Romania sa nu mai fie data ca exemplu negativ atunci cand este vorba de protectia copilului. Trebuie sa tinem seama ca sistemul nostru este foarte tanar si ca s-au facut progrese importante. Nu este perfect si nu am sustinut niciodata acest lucru", a declarat Panait.
Europarlamentarul Jean Marie Cavada a precizat, la finalul interventiilor tinerilor romani, ca-si vor proteja martorii si a cerut autoritatilor romane sa inceteze cu calomniile, amenintand ca altfel le va da in judecata. Jean Marie Cavada a recunoscut si el progresele inregistrate de Romania in domeniu, dar in acelasi timp a precizat ca nu e interesat de "aceasta pagina de publicitate". El a spus ca doreste ca Romania sa continue reforma si ca vrea sa ajute in aceste sens. "Incercam sa va ajutam, dar dumneavoastra nu suportati ca vrem sa va ajutam", a adaugat europarlamentarul. De altfel, Claire Gibault, Jean Marie Cavada si Francois de Combret au initiat strangerea de semnaturi pe o petitie in care se sustine reluarea adoptiilor internationale de catre autoritatile romane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.