Parca traiti perpetuu istoria unui blestem de a faramita totul si nimic la scara unor orgolii mai planetare decat panza de paianjen. Fracturati atunci cand aveti nevoie mai mult ca oricand de intreg, puneti tribul vostru deasupra tuturora si chiar de
Parca traiti perpetuu istoria unui blestem de a faramita totul si nimic la scara unor orgolii mai planetare decat panza de paianjen. Fracturati atunci cand aveti nevoie mai mult ca oricand de intreg, puneti tribul vostru deasupra tuturora si chiar deasupra obiceiurilor din "purtarea de buna cuviinta". Suferiti de pe urma unor scenarii cu voie de la politie si servicii. Sunteti tragicomici, paradoxali si, de cele mai multe ori, fara organ de ascultare. Aceste fasii rupte din ceea ce se desprinde la o repede ochire din imaginea romanului mi-au fost revelate in discutiile purtate in ultimele saptamani cu jurnalisti, tehnocrati ori manageri europeni. Flacara aderarii, nu numai dupa criticile fratilor nostri europeni, pare ca nu incalzeste spatiul de exprimare al valorilor in Romania, ci, ca intr-o reactie adversa, necontrolata, arde privirile lucide si importantele noastre proiecte de reprezentare in Comunitatea Europeana.
Una din marile tare ale romanismului o putem gasi in replicarea ori multiplicarea acelorasi structuri profesionale si de breasla. Avem mai multe confederatii patronale asa cum avem mai multe asociatii ale aceleiasi profesiuni. Avem mai multe voci si gasti liberale, populare ori social-democrate. Un viclean si distrugator virus al exprimarii puterii doar ca orgoliu a facut ca Romania sa nu aiba nici institutii politice, nici societate civila puternice, voci care sa poata impune valori absolut necesare precum cultura organizationala, camp social competitional, comunicare si relatii publice facute serios si fara manipulari.
Triburile de interese si orgolii au dat cu Romania de pamant, lasand loc pentru pribegia produsului cultural si chiar a spiritului. Acum trei ani, un oficial de varf al Asociatiei Editorilor si Librarilor din Germania facea diligente de unificare a numeroaselor asociatii de editori si de distribuitori de carte de la noi. Printre argumentele aduse atunci, mi-a atras atentia anul de infiintare a uniunii bursiere dintre editorii si librarii germani, 1823, pe cand Romania nu exista ca stat national, apoi faptul ca, la orice ora din zi si din noapte, si editorii, si librarii pot afla date precise despre succesul ori insuccesul unei carti. N-a fost posibila acum trei ani unficarea asociatiilor de editori din motive de orgolii si de cine va conduce uniunea romaneasca a editorilor si librarilor. In lipsa unei necesare unificari, Romania a ratat un sprijin logistic si financiar din partea nemtilor si a punctat ca, de altfel, in ultimii 10 ani aceleasi grave hibe: lipsa unui sistem de distributie si promovare a culturii scrise, sistem cu acoperire nationala, lipsa unei banci de date care sa ofere informatii amanuntite despre productia editoriala pe parcursul unui an. Aceste lipsuri ar fi trebuit sa fie cele mai puternice argumente pentru unificarea asociatiilor de editori si librari din Romania. Dar, pana la urma, orgoliile si-au luat partea leului.
Saptamana trecuta, la Campina, unde s-a desfasurat a opta editie a Galelor APLER (Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania), s-a intamplat, insa, un fapt memorabil pentru industria cartii de la noi si, mai mult decat atat, pentru spatiul nostru cultural si politic din ce in mai faramitat de triburi si talibani. Noul presedinte al Asociatiei Editorilor din Romania (AER), dl. Grigore Arsene, a declarat ca doreste sa reinnoade colaborarea cu celelalte asociatii de profil, considerand ca supararile acestora pe Gabriel Liiceanu, care a condus AER pana in acest an, trebuie depasite. Declaratiile presedintelui AER par a fi de bun augur pentru viitorul uniunii dintre editori si librari. "AER, a spus dl. Arsene, doreste sa fie impreuna cu ceilalti editori si cu difuzorii. Discutiile despre ce a facut unul sau altul trebuie lasate in urma. Daca AER va fi vreodata in aceasta federatie, va trebui sa fie impreuna cu Editura Humanitas si va trebui sa stam la aceeasi masa oameni care nu ne-am suportat. (...) Trebuie sa se lase in urma animozitatile impotriva fostului presedinte al AER, pentru ale carui gesturi mi-am cerut iertare din momentul in care am fost ales presedinte al Asociatiei". Prezenta domnului Arsene la Campina, cand AER a fost pentru prima data reprezentata la reuniunea anuala a asociatiilor de editori si distribuitori de carte de la noi, poate sa ne ofere speranta ca la urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al AER vor putea fi luate decizii istorice pentru coagularea uniunii editorilor si librarilor. Asta daca nu, Doamne fereste!, fatalismul romanesc va da iarasi voce si chip triburilor si orgoliilor!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.