Magazinele de antichitati si casele de licitatii abunda in obiecte din cristal si portelan, ale caror preturi variaza in functie model, vechime si marca pe care o poarta. Cumparatorii - fie ca fac parte din categoria persoanelor fara prea multi bani
Magazinele de antichitati si casele de licitatii abunda in obiecte din cristal si portelan, ale caror preturi variaza in functie model, vechime si marca pe care o poarta. Cumparatorii - fie ca fac parte din categoria persoanelor fara prea multi bani, care isi doresc sa aiba in casa si astfel de piese, decorative sau functionale -, colectionarii sau negustorii de cristaluri si portelanuri nu sunt lipsiti de gust. De curand, la una din casele de licitatii bucurestene, un flacon din cristal taiat (pentru aperitive dar si cu functie decorativa) datand din secolul XX , prevazut cu capac si ansa din alpaca argintata, marcat pe capac, cu inaltimea de 15 cm, a fost adjudecat pentru 250 RON de la pretul de pornire de 80 RON.
In schimb, trei farfurii decorative din portelan marcat Royal Cornwall (piese de colectie datand din secolul XX), cu scene romantice (Dulcea imbratisare a dragostei; Melodie de dragoste; Sarutul dulce), decor semnat Robert Gunn, cu diametrul de 23,5 cm au fost achizitionate la pretul de pornire de 20 RON.
La aceeasi casa, un serviciu pentru mic dejun, realizat din portelan decorat cu motive florale in camaieu cenusiu si fileuri argint, marcat Rosenthal, compus din 6 cescute cu farfurioare, ceainic, letiera, zaharnita si untiera cu capac a fost cumparat la 700 RON, pretul de intrare in licitatie.
In timp ce o bomboniera, tot din portelan, in forma de cupa, cu buza usor valurita, conturata cu aur, cu motive floral, avand diametrul de 14,5 cm, marcata Rosenthal - a ramas nevanduta. Nu este o regula, insa, ca marca este determinanta in achizitionarea unei piese.
De asemenea, paleta gusturilor si preferintelor cumparatorilor este foarte variata. De pilda, cineva a oferit 400 RON (pretul de pornire) pentru a se bucura de un bol pentru punch - corp bulbar cu capac cupola si lingura - realizat din cristal Boemia, presat, decorat pe toata suprafata.
La o alta casa de licitatii, un platou dreptunghiular cu anse, din portelan decorat cu flori, inscriptionat, datand din perioada interbelica, a fost adjudecat la 100 RON, pretul de estimare, iar o carafa cu capac si recipient pentru gheata, din cristal in doua culori, gravat, slefuit, montat in metal (inaltimea - 34 cm), marcat Bohemia, inceputul secolului XX, s-a vandut la 900 RON, de la 700. Piesele decorative si, in acelasi timp, functionale se bucura de un interes special. Un sfesnic sub forma unui grup statuar cu faun si copil, confectionat din portelan, pictat cu email si aur, decorat cu simboluri mitologice si bahice, marcat KPM, stil Rococo ( inaltimea 61cm), cca. 1900, a fost achizitionat la pretul de 2.400 RON de la 1.400. Casa Alis va supune licitatiei de duminica un vas pentru flori, din portelan pictat cu cobalt, la pretul de 2.000 RON. Piesa, in stil Rococo ( avand inaltimea de 51 cm), montata in bronz patinat si decorata cu amorasi, dateaza de la inceputul secolului XX.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.