Cresterea preturilor la tigari, ca urmare a introducerii, in luna mai, a taxei pe viciu a dus la cresterea exploziva a contrabandei si contrafacerii in acest domeniu. Avansul semnificativ in ultima perioada pe care l-au inregistrat aceste fenomene se
Cresterea preturilor la tigari, ca urmare a introducerii, in luna mai, a taxei pe viciu a dus la cresterea exploziva a contrabandei si contrafacerii in acest domeniu. Avansul semnificativ in ultima perioada pe care l-au inregistrat aceste fenomene se reflecta si in cantitatile de tigari ce revin, spre distrugere, producatorilor din Romania. Numai in octombrie, spre exemplu, producatorii de tigari din Romania au primit spre distrugere tot atatea pachete cat in intreg anul 2005.
Producatorii din Romania primesc spre distrugere tigarile de contrabanda si contrafacute ale caror branduri le apartin si, in functie de cota de piata detinuta, li se distribuie si celelalte branduri, care nu se produc in Romania, dar ajung, ilegal, in tara noastra. "Daca anul trecut am distrus 205.000 pachete de tigari de provenienta ilicita, respectiv de contrabanda si contrafacute, in perioada ianuarie-aprilie am primit 380.000 de pachete, iar numai in octombrie - 234.000", a declarat, pentru Adevarul, Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania.
tigarile ieftine, in vizorul contrabandistilor
si British American Tobacoo (BAT) confirma avansul semnificativ al acestui fenomen, semnaland, totodata, cresterea, la cote alarmante, a contrabandei cu tigari. "In tot anul 2005 am distrus 1.449.000 de pachete de tigari contrafacute si de contrabanda. In 2006, pana in acest moment (n.r.- ieri) am distrus 1.440.000 de pachete. Fenomenul este, clar, in continua crestere, din cauza avansului contrabandei", a declarat, pentru Adevarul, Adrian Popa, director corporate affairs al BAT Romania. Potrivit acestuia, piata neagra a tigarilor din Romania, "aprovizionata" din contrabanda si contrafacere, reprezinta 14,7% din consumul total. "70% din tigarile de contrabanda din Romania sunt din sectorul celor ieftine", a precizat Popa. Potrivit unui studiu furnizat de catre BAT, Galaxy Tobacco, fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc, producatorul tigarilor "Carpati" detine o cota de piata de 3,2%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.