Activitatea economica din luna septembrie si in perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2006 se caracterizeaza prin mentinerea unei evolutii ascendente fata de perioada similara a anului precedent, potrivit INS. Aceasta evolutie confirma mentinerea stabilit
Activitatea economica din luna septembrie si in perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2006 se caracterizeaza prin mentinerea unei evolutii ascendente fata de perioada similara a anului precedent, potrivit INS. Aceasta evolutie confirma mentinerea stabilitatii principalilor indicatori economici, in special in activitatile din constructii, comert, servicii si industrie.
Aceasta situatie a fost generata de cota scazuta a ratei inflatiei, de evolutia salariilor, precum si de nivelul mic al somajului.
Cu toate acestea, importul de marfuri este in continuare mai mare decat exportul, generand cresterea deficitului comercial.
INS informeaza asupra diminuarii ratelor de crestere ale exportului de marfuri la 6,1% in septembrie, fata de 7,8% in august 2006, si a importului, la 18,8%, de la 24,2%, avand drept consecinta reducerea ratei deficitului comercial la 152,5%, fata de 160,7% inregistrat in luna august.
Trebuie, de asemenea, subliniata cresterea cifrei de afaceri in domeniul serviciilor de piata pentru populatie cu 31,1% in septembrie 2006, fata de septembrie 2005.
Productia industriala a inregistrat o crestere de 6,5% in septembrie fata de august. Surprinzatoare este productia de energie electrica si termica, gaze si apa, care se situeaza in septembrie 2006 cu 11,1% sub indicele inregistrat in luna august, fata de iulie.
In aceeasi tendinta de crestere se inscriu si dinamicile altor indicatori, precum: lucrarile de constructii, exportul de marfuri FOB, importul de marfuri CIF, cifra de afaceri in domeniul serviciilor de piata pentru populatie.
Exceptii de la evolutiile pozitive mentionate se constata la indicatorii: cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (90,35, fata de 107,3%) si cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (88,4%, fata de 106,5%).
Situatia per ansamblu pentru perioada 1 ianuarie-30 octombrie 2006, fata de perioada similara a anului trecut, se mentine in aceleasi limite, singura modificare fiind cea cu privire la cifra de afaceri in sfera serviciilor de piata pentru populatie, unde s-a inregistrat o crestere a ritmului cu circa trei puncte procentuale fata de cel din perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2006, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.