Bancile comerciale calculeaza dobanzile la anumite tipuri de credite in functie de rata somajului din zonele unde functioneaza solicitantii. Acolo unde somajul este ridicat, dobanda este de 25% din dobanda de referinta a BNR, iar in zonele situate su
Bancile comerciale calculeaza dobanzile la anumite tipuri de credite in functie de rata somajului din zonele unde functioneaza solicitantii. Acolo unde somajul este ridicat, dobanda este de 25% din dobanda de referinta a BNR, iar in zonele situate sub rata medie la nivel national de 50% din referinta BNR.
In prezent, dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 8,75% pe an. Astfel ca, in zonele cu somaj ridicat, dobanda anuala a creditelor din aceasta categorie va fi de 2,18%, iar in zonele cu somaj scazut dobanda perceputa va fi de 4,37%. Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica, ratele cele mai scazute ale somajului s-au inregistrat in judetele Timis (2%), Ilfov (2,3%), Bihor (2,6%), Bistrita-Nasaud (2,8%), Satu Mare (2,8%), precum si in Municipiul Bucuresti (2,6%). Rate ridicate ale somajului se inregistreza in judetele: Vaslui (9,8%), Gorj (8,8%), Mehedinti (8,7%), Ialomita (8,6%) si Teleorman (7,7%).Creditele cu dobanda subventionata sunt acordate pentru intreprinderile mici si mijlocii, unitatile cooperatiste, asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente. De aceste imprumuturi pot beneficia si somerii care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca, din care minimum 50% pentru someri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.