Fostul sef al contraspionajului est-german, Markus Wolf, in varsta de 83 de ani, a murit in cursul noptii trecute. Stirea a fost anuntata de editura Eulenspiegel din Berlin si a fost confirmata de nora fostului general Stasi.
Markus Wolf, zis "Misa", s-a nascut in apropierea orasului Stuttgart. Dupa venirea la putere a lui Hitler, in anul 1933, familia Wolf s-a refugiat in Elvetia, apoi in Uniunea Sovietica. Tatal lui Markus a fost scriitorul si dramaturgul Friedrich Wolf. Fratele sau, Konrad Wolf, a fost un regizor de film apreciat nu numai in fosta RDG, ci si in strainatate. Markus Wolf s-a reintors impreuna cu asa-zisul "grup Ulbricht" in mai 1945 in Germania, in zona de ocupatie sovietica. Stalinistul german Walter Ulbricht a devenit ulterior liderul de partid si de stat al Republicii Democrate Germane. In anul 1956 Markus Wolf a fost numit in functia de sef al contraspionajului est-german, devenind unul din adjunctii lui Erich Mielke, ministrului Securitatii Statului - cunoscuta si sub denumirea populara prescurtata, Stasi. El a condus contraspionajul pana in anul 1986. Deoarece pana in 1978 in vest nu exista nici o fotografie a lui Wolf, el a fost supranumit "omul fara chip". Dupa 1986 el s-a pronuntat pentru liberalizarea interna a RDG-ului, in conformitate cu modelul promovat de Gorbaciov in Uniunea Sovietica.
Unul din cei mai cunoscuti agenti recrutati de contraspionajul condus de Wolf a fost Głnter Guillaume. Acesta a fost plasat in imediata apropiere a fostului cancelar social-democrat Willy Brandt. Demascarea lui Guillaume in anul 1974 a provocat o criza politica soldata cu demisia lui Willy Brandt.
Dupa prabusirea lui Honecker in toamna anului 1989 Wolf s-a pronuntat in favoarea revendicarilor formulate de grupurile est-germane de opozitie. Astfel, el a participat la 4 noiembrie 1989 la marele miting al opozitiei organizat in centrul Berlinului rasaritean. Acolo a tinut o cuvantare cu accente pronuntat autocritice. Inclusiv in ceea ce priveste activitatea sa ca sef al contraspionajului. Dupa unificarea celor doua Germanii, Wolf a fost condamnat in anul 1993 pentru inalta tradare.
Desi justitia germana l-a condamnat la 6 ani de inchisoare, el niciodata nu a fost obligat sa-si ispaseasca pedeapsa intr-un penitenciar. Wolf a fost doar pentru scurta vreme in arest preventiv, pentru ca a refuzat sa dea in vileag numele colaboratorilor sai. In anul 1997 a fost condamnat pentru rapirea unor persoane la doi ani inchisoare cu suspendarea pedepsei. Wolf s-a pronuntat public impotriva acestor pedepse, afirmand ca ar fi devenit victima "justitiei invingatorilor". In memoriile sale publicate in anul 1997 Wolf a reluat aceste acuzatii la adresa justitiei germane.