Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Ministerul Integrarii Europene se va transforma, cel mai probabil, in Ministerul Dezvoltarii Regionale. Care va fi principalul rol al acestui minister?
Principala responsabilitate a Ministerului De
Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Ministerul Integrarii Europene se va transforma, cel mai probabil, in Ministerul Dezvoltarii Regionale. Care va fi principalul rol al acestui minister?
Principala responsabilitate a Ministerului Dezvoltarii Regionale va fi aceea de stabilire a politicilor de dezvoltare a infrastructurii din Romania, de echilibrare economica intre regiunile de dezvoltare, de coordonare a fondurilor. Foarte explicit, vreau sa se inteleaga ceva: acest minister nu poate administra bani, ministerul trebuie sa faca o strategie si o politica de punere in practica a fondurilor europene, dar banii nu vor trece prin acest minister, ci vor veni catre beneficiarii lor, catre beneficiarii fondurilor structurale. De aceea, actiunea acestui minister, dupa 1 ianuarie 2007, va trebui in primul rand sa fie caracterizata printr-o viziune asupra dezvoltarii Romaniei. Este nevoie de un echilibru intre regiunile fericite si cele mai putin fericite ale Romaniei.
Cui credeti ca ar trebui sa revina gestionarea noului minister, democratilor sau liberalilor?
Asta vom decide in primul rand in functie de structura Guvernului dupa 1 ianuarie 2007. Este posibil sa fie mentinuta actuala structura sau, intre timp, o sa apara o structura noua, dupa o restructurare a Guvernului. Ceea ce imi pare extrem de important este ce program de dezvoltare se va aplica. Noi, cei din PNL, am propus deja o viziune, o viziune de dezvoltare a Romaniei. In CNC al Aliantei vom discuta si cu cei din PD, o sa vedem daca au si dansii puncte de vedere gata formulate si va trebui ca, impreuna, sa punem cap la cap ideile noastre si sa construim o viziune comuna asupra a ceea ce ar trebui sa faca in principal acest minister, respectiv dezvoltarea integrata si coerenta a Romaniei dupa 1 ianuarie 2007.
Daca tot ati adus vorba despre sedintele de CNC ale Aliantei am observat ca, recent, democratii si liberalii se acuza reciproc de boicotarea acestor sedinte care, iata, se organizeaza din ce in ce mai fugar. Care este cauza?
Intalnirile Aliantei se tin luni dupa-amiaza. Vreme de cateva luni bune, la cererea colegilor din PD si din considerente in principal de discretie, intalnirile s-au desfasurat in format restrans, de obicei trei la trei sau patru la patru. S-a invocat faptul ca unii dintre colegii care participa la acele sedinte ar da pe surse presei ce s-a discutat. Formula completa a CNC inseamna sapte plus doi de fiecare parte, plus cei doi co-presedinti Tariceanu si Boc. Trebuie sa gasim o ora la care se poate face asta, undeva dupa ora sapte seara, deoarece cei mai multi dintre participantii la CNC sunt parlamentari si seara au program la Parlament. Lunea trecuta chestia asta nu s-a putut. E mai putin importanta ziua si ora, e mai importanta agenda si, deja, sunt destul de multe puncte pe agenda discutiilor. Avem deja propunerea noastra de organizare a campaniei pentru alegerile europene si o alta propunerea de-a noastra pentru elaborarea unui Cod Etic al Aliantei. Este destul de mult pentru o singura sedinta a Aliantei, cred ca o sa ne vedem si intr-o alta sedinta.
Interviu realizat de


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.