Un englez a murit dupa ce a inghitit un surub, o penita, monede si un magnet Dewi Evans, 61 de ani, pacient al Spitalului de Psihiatrie Pontyclun, suferea de ""Pica"", o maladie rara ce-l determina pe bolnav sa manance obiecte nealimentare. El s

Un englez a murit dupa ce a inghitit un surub, o penita, monede si un magnet

Dewi Evans, 61 de ani, pacient al Spitalului de Psihiatrie Pontyclun, suferea de ""Pica"", o maladie rara ce-l determina pe bolnav sa manance obiecte nealimentare. El suferise anterior doua interventii chirurgicale, dar ultima tentativa a medicilor de a scoate din intestinele sale un surub, o penita, un magnet si cateva monede a esuat. Directorul executiv a explicat necesitatea ridicarii unui gard suplimentar in jurul cladirii pentru a-l impiedica pe Evans sa plece dupa ""mancare"" si atentia speciala de care se bucura el din partea personalului medical, pentru a nu ingurgita diverse obiecte nealimentare si a nu bea continutul unor sticle cu detergenti lichizi.

SIMPTOME. Printre manifestarile caracteristice Sindromului Pica se numara nevoia constanta de a manca pamant, carbune, rugina, creta sau hartie. Au existat insa si bolnavi care au avut si alte ""preferinte"", de la excremente de animale pana la bucati de metal. Potrivit psihiatrilor, Pica apare la persoane cu o dezvoltare psihica redusa. Maladia poate afecta copiii si persoanele cu mari dificultati de invatare. Circa 1% dintre cei cu probleme la invatatura sufera de forme severe de Pica. Desi afectiunea este foarte rara, se poate solda cu urmari foarte grave, putand provoca tulburari digestive, infectii cu viermi sau dentare. Un studiu recent a relevat ca 25% dintre bolnavii cu tulburari psihice sufera de Pica, maladia afectandu-i in proportie de 60% pe autisti. Exista doua forme de Pica. Una in care o persoana mananca o hrana comestibila, dar nepreparata: boabe de cafea, coji de cartofi etc. Si o alta, cand individul mananca orice altceva in afara de alimente.

Pica poate sa apara la copiii mici. Se pare ca 20% dintre copii sufera de Pica, intr-o anumita etapa a vietii. Multi o depasesc, dar la cei afectati este asociata cu autismul si dificultatea de a invata sau cu leziuni cerebrale grave.

NEWS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.