Adrian Nastase nu are de gand sa plece din PSD, ci asteapta sa fie exclus din partid. El le-a cerut liderilor partidului sa-i spuna verde-n fata daca vor sa-l excluda si nu sa apeleze la "papusari". Nastase a facut referire directa la presedintele Mircea Geoana, secretarul general Miron Mitrea si liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, carora le-a solicitat explicit sa-si asume responsabilitatea unei eventuale excluderi a sa din PSD. El a lasat sub semnul intrebarii o eventuala candidatura a sa la sefia PSD, refuzand sa comenteze acest subiect. Atacurile si aprecierile facute ieri de ex-presedintele PSD au fost imediat comentate de liderii partidului. Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca sanctiunea aplicata fostului lider PSD va fi reanalizata de pesedistii Bucuresti. De aceeasi parere a fost si liderul de la Bucuresti, Sorin Oprescu, care a catalogat decizia Sectorului 1 ca fiind pripita. In schimb, Dan Tudorache (liderul care i-a aplicat lui Nastase avertismentul ultimativ) s-a aparat, spunand ca aceasta decizie nu a fost dictata de absolut nimeni. Cel mai vocal a fost asa cum era de asteptat, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care s-a lansat intr-un atac extrem de dur la adresa fostului premier pesedist. (R.A.)
"Papusarii din partid"
Adrian Nastase nu a demisionat din PSD, dar se asteapta sa fie dat afara din partid. El s-a lansat ieri, intr-un atac fara precedent la adresa actualei conduceri social-democrate, cerandu-le lui Mircea Geoana, Miron Mitrea si Ioan Rus sa-si asume responsabilitatea unei eventuale excluderi a sa din PSD. "Daca conducerea partidului va decide sa-mi retraga sprijinul, sa o faca direct. Sa o faca Mircea Geoana, sa o faca Miron Mitrea, sa o faca vicepresedintii, sa o faca Ioan Rus, sa o faca cei pe care in 2000-2001 eu i-am adus in partid, pe Miron Mitrea l-am adus mai devreme. Parerea mea este ca vor incerca sa ma dea afara", a declarat fostul presedinte PSD. El a mentionat ca a organizat conferinta de presa pentru a le raspunde "papusarilor din partid care incearca sa faca anumite jocuri", care incearca sa introduca cenzura asupra dreptului la opinie pentru a mentine monopolul asupra partidului. "Daca vor reusi si vor dori din punct de vedere statutar, cu forta pe care o au datorita unor pozitii efemere, sa ma dea afara din partid, sunt liberi sa o faca, dar sa isi asume acest lucru, si nu la nivel de papusari, ci la nivel de conducere", a spus Nastase. El a insistat ca Geoana sa-si asume personal eventuala sa excludere si nu prin intermediul unor "killeri politici", aceasta initiativa. El a recunoscut ca in acest moment, comunica cu presedintele partidului doar prin intermediul mass-media. In cazul in care va fi dat afara, fostul presedinte PSD a spus ca ar putea porni un alt proiect politic sau va scrie carti in continuare.
Sa candidez, sa nu candidez
Fostul lider PSD a evitat sa spuna clar daca va candida la sefia PSD, multumindu-se doar sa precizeze ca a fost contactat in aceste zile de 8-9 sefi de filiale, 4 vicepresedinti de la nivel central si de Ion Iliescu. "Unii dintre colegii mei mi-au cerut acest lucru (n.red. sa candideze la sefia PSD). Va rog sa acceptati sa nu comentez aceasta chestiune. Eu am in acest moment alte obiective". El a sustinut ca PSD este "partidul tuturor membrilor sai", care au, fiecare la randul sau, drepturi si responsabilitati. "Nu inteleg de ce Vanghelie, atunci cand a facut niste declaratii deplasate, nu a fost sanctionat! El trebuia sa fie sanctionat, sa fie chemat la conducerea partidului, dupa aceleasi criterii si acelasi Statut. Nu s-a intamplat asa", a aratat Nastase.
Procurorii, niste idioti
Fostul premier a vorbit si despre dosarul Zambaccian, sustinand ca numai Ņun idiot" poate crede ca exista temeiuri pentru o acuzatie de mita, desi procurorii au cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru expertiza contabila in acest caz. "Numai un idiot poate sa creada ca exista un temei pentru o acuzatie de mita in acest dosar. Nu s-a dovedit in nici un fel ca exista o intelegere intre Irina Jianu si mine pentru dobandirea de foloase necuvenite sau pentru mita. Nici institutional nu se putea face acest lucru, pentru ca Irina Jianu nu era in subordinea mea, nu eu am angajat-o si ea a ramas in functie in subordinea unuia dintre ministri", a declarat fostul prim-ministru, Adrian Nastase. (I.C.)
Vanghelie: "Ne-am saturat de ironiile lui imputite"
Presedintele executiv al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a continuat sa-l atace pe Adrian Nastase, amintindu-i de trocurile si aranjamentele pe care le facea pe cand era presedinte al formatiunii. El a afirmat ca Nastase "are memoria scurta" si ca acesta, pe vremea cand conducea partidul, Ņi-a dat afara in treizeci de secunde" pe Iosif Boda si pe (...) Salagean, dand ordin chiar si sa fie aduse imediat la birou si procesele-verbale ale excluderii acestora. "Atunci nu a mai spus nimic de democratie", a adaugat Vanghelie. Liderul de la PSD Bucuresti a sustinut ca nu s-au facut nici un fel de aranjamente in ceea ce priveste sanctionarea lui Nastase, mentionand ca "discutiile despre trocuri si lucruri aranjate erau pe vremea lui". "Ne-am saturat de ironiile imputite ale lui Nastase, pe care nu le mai asculta nimeni, sa ii numaram ouale, sa ii numaram bancutele. (...) Eu nu mai am rabdarea sa mai ascult demagogia proasta a lui Nastase. (...) Sa nu il lasam sa creada ca suntem toti tampiti", a spus Vanghelie. El a mai spus ca Nastase ar trebui sa fie multumit ca a fost sanctionat de PSD Sector 1. "Poate Vanghelie lua o hotarare mai grea, sa zica mersi ca nu l-a judecat Vanghelie", a spus el. "El viseaza sa redevina micutul Adrian Nastase, dictatorul Adrian Nastase. (...) Nu va mai putea conduce PSD, pentru ca nu il mai doreste nimeni, nu il mai doreste societatea, nu il mai doresc colegii de partid, nu il mai doresc organizatiile. (...) Dumneavoastra l-ati mai vedea acum pe Ceausescu sa revina la putere?", a spus Vanghelie. (R.A.)
Geoana: "Sanctiunea, reanalizata"
PSD Bucuresti va reanaliza sanctionarea lui Adrian Nastase cu avertisment ultimativ, acordata de organizatia de sector. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca BPN i-a solicitat presedintelui PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, sa rediscute sanctiunea primita de Adrian Nastase. Geoana nu a dorit sa se pronunte in nici un fel pe marginea acestei sanctiuni, dar tinut sa precizeze ca declaratiile critice ale lui Nastase "vor cantari in decizia celor de la Bucuresti". El a tinut sa spuna ca pentru partid, Nastase nu e nici un membru simplu, dar nici un privilegiat permanent. "Adrian Nastase are obligatia sa fie solidar cu partidul. Nu am de gand sa transform PSD intr-un al doilea PNL", a spus Geoana. El a apreciat ca jocul de-a demisia al fostului premier sau zvonurile privind o eventuala plecare in PC nu-i fac cinste. (R.A.)
Tudorache se apara
Presedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, s-a aparat ieri, de atacul lui Adrian Nastase, sustinand ca sanctionarea fostului premier nu s-a decis la ordinul cuiva. "Statutul a fost respectat, sanctiunea nu poate fi imputata din acest punct de vedere, iar cei care au luat aceasta decizie fac parte din forul de conducere al organizatiei Sectorului 1, pe care Adrian Nastase nici acum nu il recunoaste, ceea ce inseamna ca are o problema. Daca am fi venit cu o sanctiune mai aspra, ar fi fost mai plauzibila afirmatia sa cum ca am fost manipulati, dar sanctiunea sa a fost propusa si decisa de organizatia Sectorului 1", a declarat Dan Tudorache, citat de Rompres. (R.A.)
Oprescu: "Decizie pripita"
Presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a spus ieri, ca Adrian Nastase este departe de a risca o excludere din partid si a apreciat in nume personal ca decizia PSD Sector 1 de a-l sanctiona pe Nastase este "pripita". "Este prea devreme sa interpretam la cald. (...) Dupa analiza nu este exclus ca nici sa nu mai luam in discutie decizia PSD Sector 1", a afirmat el. Totodata, Oprescu a spus ca, strict personal, considera decizia respectiva ca fiind "o chestiune pripita si o graba nejustificata". Totusi, Oprescu a apreciat ca o eventuala contestare de catre forurile superioare din partid a deciziei pe care PSD Sector 1 a luat-o in privinta lui Nastase ar insemna contestarea principiului autonomiei organizatiilor. (R.A.)