Am pornit croaziera noastra pe Dunare, in miezul unei toamne lungi si frumoase, dintr-un paradis: Delta Dunarii. Ne-am incheiat calatoria cand a cazut prima zapada, tot intr-un paradis: Parcul Natural Portile de Fier.

E greu sa descrii intr-un spatiu atat de restrans minunatiile care fac faima Parcului Natural Portile de Fier. In memoria noastra se fac fel de fel de conexiuni. De pilda, la plecarea din Delta am lasat in Padurea Caraorman giganticul vultur codalb, iar in defileul Dunarii, la Cazane, am gasit pe crestele Muntilor Locvei replica montana a acestuia - maiestuoasa acvila. Am lasat smochinii cu fructele rascoapte la Sfantu Gheorghe si am gasit smochinii cu fructele inca verzi la Bazias... Pentru a iesi din impas, am apelat la administratia parcului, de la Orsova, care ne-a ajutat sa facem ""o sinteza"".

NATURA EXOTICA. Spre deosebire de alte zone din tara, in aceasta zona patrunde un aer cald, de origine submediteraneeana. Aici, tot timpul temperatura este mult mai ridicata fata de restul tarii (spre norocul nostru, care ne-am putut incheia croaziera pe o zi insorita). Pe de alta parte, datorita diferentelor de temperatura dintre apa si versantii calcarosi puternic incalziti de soare, regiunea este ""maturata"" de vanturi locale (pe unul dintre acestea, Cosava, l-am simtit din plin) si brize specifice defileelor. Ca urmare, flora este extrem de diversificata. Exista 14 endemite locale, printre care, laleaua de Banat si pinul negru de Banat - un relict glaciar. Mai exista sibleacul - o padure de stejar pufos, carpinita, mojdrean, liliac etc. Si fauna este foarte diversa: 4.873 de specii de nevertebrate si 322 de vertebrate. Sunt protejate prin lege vipera cu corn, vidra, pisica salbatica etc. Traiesc aici peste 200 de specii de pasari, precum acvila, vanturelul mic, cormoranul pitic, egreta mica etc. Pe scurt, parcul este un adevarat paradis.

TESTOASA LUI HERMANN. La sase kilometri de Orsova, in Eselnita, functioneaza de cativa ani Centrul de Crestere in Captivitate a Testoasei lui Hermann. Domnul si doamna Bagrinovschi, doi iubitori de animale care locuiesc in cladirea centrului si ingrijesc micile reptile, ne-au povestit ca, pana azi, s-a reusit punerea in libertate a unei generatii de broscute nascute aici. Testoasa este o specie protejata in Romania si in Europa si poate trai pana la 60 de ani. Testoasa lui Hermann, ne-a spus Vasile Bagrinovschi, a fost pe cale de disparitie din cauza cresterii poluarii, a contrabandei si a nepasarii autoritatilor.

CEL MAI GRANDIOS DEFILEU DIN EUROPA