Sindicalistii din Educatie vor declansa proteste surpriza, suparati pe ministrul Hardau ca nu si-a tinut promisiunea de a pleda pentru transferarea unor fonduri din buget de la capitolul investitii la cel de salarii. Comisiile reunite de buget-finant
Sindicalistii din Educatie vor declansa proteste surpriza, suparati pe ministrul Hardau ca nu si-a tinut promisiunea de a pleda pentru transferarea unor fonduri din buget de la capitolul investitii la cel de salarii. Comisiile reunite de buget-finante ale celor doua Camere ale Parlamentului au respins, luni, amendamentul referitor la o asemenea redistribuire, cifrata la 420 milioane de lei. Daca amendamentul ar fi primit avizul, salariile ar fi crescut cu 7% de la 1 ianuarie si 11% de la 1 octombrie 2007, dar in situatia actuala, dascalii vor primi cele 7 procente abia de la 1 aprilie. "Nu ne mai asteptam la nimic bun din partea unui ministru al Educatiei, care nu numai ca vine in fata Parlamentului cu un proiect de act normativ in contradictie cu legislatia romaneasca in vigoare, dar care propune in plenul Legislativului respingerea unui amendament de suplimentare a cheltuielilor de personal, pe care tot el il sustinuse in sedinta Comisiilor de invatamant. (...) Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2007, in forma in care a fost discutat si votat recent in Comisiile de buget-finante, incalca din nou atat Legea invatamantului, cat si Constitutia", a acuzat Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret, in conferinta de presa de ieri. El a reamintit ca, in ciuda prevederilor clare din Legea invatamantului, potrivit carora alocatiile bugetare pentru acest segment trebuie sa se ridice la nivelul a minimum 6 procente din produsul intern brut, Educatiei ii este alocat numai 5,2% in proiectul de buget pentru anul 2007.
Liderul de sindicat l-a criticat si pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, potrivit caruia votul negativ a fost dat pentru ca salariul mediu in invatamantul preuniversitar ar fi de 16,7 milioane de lei vechi. "Este total eronat; doar salariul brut al unui profesor de peste 40 de ani se apropie de aceasta valoare", a precizat Izvoranu.
Parlamentarii, la gazeta rusinii
Izvoranu a anuntat ca membrii federatiei vor pune in toate scolile afise color cu parlamentarii din teritoriu care au votat impotriva amendamentului. Intrucat au observat, de-a lungul timpului, ca "miscarile de strada" nu au adus nici un rezultat, liderii federatiilor din Educatie au hotarat sa recurga la alte mijloace de protest, pe care le vor decide in perioada imediat urmatoare. Presedintele Spiru Haret a subliniat faptul ca sindicalistii au inceput deja demersurile in scopul organizarii unui referendum national, care ar putea duce la blocarea sfarsitului de an scolar, "pentru ca o actiune de asemenea amploare nu se face de azi pe maine". "Colegii nostri francezi au anuntat pe 15 septembrie, intr-un an, ca vor face o greva de o zi in luna mai, pentru a lasa timp autoritatilor sa poata rezolva problema", a afirmat liderul sindical.
Caravane sindicale
Izvoranu a mai anuntat si organizarea de caravane sindicale in toata tara, pentru informarea corecta a dascalilor asupra legislatiei. Sindicalistii avertizeaza ca, in cazul in care Legea bugetului va fi adoptata in forma actuala, vor sesiza atat institutia Avocatului Poporului, cat si organizatii si organisme internationale - comisarul european responsabil cu probleme legate de educatie, alte institutii ale Uniunii Europene care pot avea un cuvant de spus in aceasta problema, cum ar fi Organizatia Internationala a Muncii, Organizatia Internationala a Educatiei.
Guvernul isi achita datoriile catre profesori
Guvernul a alocat, ieri, din fondul de rezerva bugetara, 690 milioane de lei pentru acoperirea diferentelor salariale din perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 ale personalului didactic din invatamantul de stat, precum si pentru acoperirea influentelor financiare rezultate din aplicarea actelor normative privind cresterile salariale ce se acorda in acest an personalului bugetar din invatamantul preuniversitar de stat. Ministerul Educatiei si Cercetarii a fost nevoit sa plateasca, anul acesta, 53,3 milioane lei ca urmare a actiunilor declansate in instanta de mai multe sindicate din invatamant pentru revendicarea diferentelor salariale din anii trecuti. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a subliniat ca, desi sindicatele se angajau, prin protocolul incheiat in toamna lui 2005, sa nu recurga la instanta pentru a-si recupera diferentele salariale, multe dintre ele nu s-au tinut de cuvant. Astfel, dupa ce autoritatile centrale au recalculat, pana pe 10 februarie 2006, peste 10,5 milioane de salarii ale personalului din invatamant, au fost nevoite sa reia calculul a aproximativ un milion de salarii, pentru care sindicatele au obtinut sentinte in instanta. Hardau a aratat ca pe langa "neseriozitatea" dovedita de sindicalisti, Guvernul a fost nevoit sa gaseasca si surse suplimentare pentru plata respectivelor salarii (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.