Firma americana Parsons Brinckerhoff (PB) Power a fost desemnata de catre Transelectrica furnizorul serviciilor de consultanta pentru restructurarea sistemului energetic, contractul urmand sa fie semnat la inceputul lunii decembrie. "PB Power au fost
Firma americana Parsons Brinckerhoff (PB) Power a fost desemnata de catre Transelectrica furnizorul serviciilor de consultanta pentru restructurarea sistemului energetic, contractul urmand sa fie semnat la inceputul lunii decembrie. "PB Power au fost desemnati castigatori pentru ca au avut cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic si tehnic. Va urma o perioada de 15 zile in care se vor putea depune eventualele contestatii, iar contractul speram sa fie semnat la 1 decembrie", a declarat Razvan Purdila, director pentru piata de capital la Transelectrica. Transelectrica va achita consultantului un avans de 10% din valoarea totala a contractului, bugetul estimat fiind de circa 400.000 de euro. Alti consultanti care au depus oferte au fost MVV Consulting si KPMG Romania, a precizat Purdila. Contractul va fi structurat in doua parti. Prima, care va dura trei luni, va include propunerile PB Power privind restructurarea sectorului de productie a energiei, prin desemnarea producatorilor de perspectiva dupa 2007, iar a doua va contine studiul privind dezvoltarea cu costuri minime a sistemului energetic.
Potrivit lui Purdila, PB Power va colabora cu Ministerul Economiei si Comertului prin intermediul comitetului de coordonare condus de secretarul de stat Darius Mesca.
Institutul de Studii si Proiectari Energetice a elaborat deja cateva scenarii de restructurare a sistemului de productie a energiei electrice din Romania, care prevad combinarea unitatilor mai putin profitabile, de tipul termocentralelor, cu cele viabile, de genul hidrocentralelor, precum si stergerea datoriilor companiei Termoelectrica. Aceste variante nu au fost agreate de Comisia Europeana. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.