La doua zile dupa condamnarea la moarte pentru masacrul de la Dujail, fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, a revenit in fata Inaltului Tribunal Penal irakian, unde participa, alaturi de sase coacuzati, la o noua audiere in procesul de genocid i
La doua zile dupa condamnarea la moarte pentru masacrul de la Dujail, fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, a revenit in fata Inaltului Tribunal Penal irakian, unde participa, alaturi de sase coacuzati, la o noua audiere in procesul de genocid impotriva kurzilor, in perioada 1987 - 1988, in dosarul Anfal. Conform surselor oficiale irakiene, campaniile militare de la Anfal ar fi provocat, in perioada mentionata, aproximativ 180.000 de morti, in randurile kurzilor. Multi irakieni din cadrul comunitatii kurde considera ca Saddam nu ar trebui sa fie executat inainte de incheierea procesului Anfal, care a inceput la 21 august. Procedura de apel in cazul condamnarii la moarte prin spanzurare in procesul Dujail va mai prelungi, insa, cu cateva luni, executarea sentintei, aceasta nefiind limitata in timp. Astfel, ex-liderul Bagdadului nu va fi executat inainte de ianuarie sau februarie 2007. Presedintele irakian, Jalal Talabani (de origine kurda), care a refuzat sa semneze decizia judecatoreasca in dosarul Dujail, a declarat ca, dupa ce caile de atac ale sentintei de condamnare la moarte a fostului sef de stat vor fi epuizate, "hotararea va deveni executorie", fara a avea nevoie de semnatura sa. El a reamintit ca a semnat un memoriu international privind abolirea pedepsei cu moartea. Presedintele a apreciat ca, inainte de a fi executat, Saddam "trebuie judecat pentru toate crimele" de care este acuzat, inclusiv pentru masacrarea kurzilor. "Tribunalul este liber si Guvernul nu va interveni", a conchis actualul sef al statului irakian.
In incercarea de a stopa comentariile mass-media si ale opiniei publice, Statele Unite au sustinut ca nu au avut nici o contributie in pronuntarea verdictului impotriva lui Saddam Hussein, verdict criticat de numeroase guverne si organisme internationale. (Ileana Cornea)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.