"Romtelecom va depune o plangere direct la Comisia Europeana, dupa 1 ianuarie 2007, care are competente de sanctionare a ANRC, din cauza deciziei de favorizare a celor doi operatori, Vodafone si Orange", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, d
"Romtelecom va depune o plangere direct la Comisia Europeana, dupa 1 ianuarie 2007, care are competente de sanctionare a ANRC, din cauza deciziei de favorizare a celor doi operatori, Vodafone si Orange", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al Romtelecom, James Hubley. Intentia operatorului de telefonie fixa va fi sustinuta atat de Telemobil, cat si de Cosmote, doi operatori de telefonie mobila. De asemenea, Romtelecom, Telemobil si Cosmote vor actiona in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) daca nu isi va retrage decizia de a amana cu un an punerea in aplicare a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili Vodafone si Orange, au anuntat directorii generali ai celor trei companii. Directorul general al Romtelecom a mai precizat ca amanarea deciziei de scadere a tarifelor de interconectare pentru Orange si Vodafone ar provoca pierderi directe de sase milioane de euro numai in 2007. Pe de alta parte, Piermario Di Petrio, director general al Telemobil, a subliniat ca intarzierea cu cativa ani a deciziei ANRC de reducere a tarifelor de interconectare a cauzat operatorului pierderi de 24 milioane dolari in perioada 2003-2006. "Pagubele pentru consumatori sunt insa mult mai mari decat cifrele inregistrate de noi", a precizat directorul general Telemobil.
Cosmote, ca ultimul operator intrat pe piata, a inregistrat pana in prezent pierderi de un milion de euro din aceasta cauza. In plus, sustin reprezentantii companiilor, proiectul de decizie al ANRC ar avea impact negativ asupra planurilor de investitii cumulate de circa un miliard de euro, anuntate pentru urmatorii ani de cei trei operatori. Investitiile anuntate sunt de peste 500 milioane de euro pentru RomTelecom, 200 milioane de euro pentru Telemobil si circa 250 milioane de euro la Cosmote.
ANRC parata si la premier
Compania RomTelecom solicita premierului Calin Popescu Tariceanu sa intervina pentru aplicarea corecta a atributiilor ANRC. Reamintim, Autoritatea intentioneaza sa amane aplicarea celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a altor operatori la retelele Orange Romania si Vodafone Romania, programata pentru 1 ianuarie 2007. "Nu vom accepta aceasta situatie. Solicitam premierului Tariceanu, in a carui coordonare se afla ANRC, sa intervina pentru ca Autoritatea sa aplice in mod corect propriile reguli", a declarat directorul general al RomTelecom, James Hubley.
Reprezentantii celor trei companii au adaugat ca, prin acest proiect, ANRC isi incalca obligatia de a fi impartiala si, contrar rolului sau de a promova concurenta, actioneaza in favoarea intaririi duopolului Orange-Vodafone.
ANRC a anuntat la 10 iulie un plan privind reducerea tarifelor de interconectare pentru Orange Romania si Vodafone Romania, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3%, in patru etape, la 0,0503 euro/minut. Prima diminuare a tarifelor, la 0,0721 euro/minut, a avut loc la 1 septembrie si, conform deciziei ANRC, ar fi fost urmata de alte reduceri, la 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009. ANRC a publicat, in a doua parte a lunii octombrie, un proiect de decizie pentru amanarea punerii in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a altor operatori la retelele Orange Romania si Vodafone Romania, programata pentru 1 ianuarie 2007. Orange si Vodafone sunt principalii operatori de telefonie mobila din Romania, cu o cota de piata cumulata de circa 93%.
Autoritatea se declara independenta
Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a criticat solicitarea RomTelecom privind implicarea premierului Calin Popescu-Tariceanu in diferendul privind tarifele de interconectare, aratand ca Autoritatea este o institutie independenta. El a criticat, de asemenea, atitudinea operatorilor RomTelecom, Telemobil si Cosmote in legatura cu propunerea ANRC de amanare a reducerii tarifelor de interconectare cu retelele Vodafone Romania si Orange Romania. "Orice companie are dreptul legal de a contesta in instanta sau la Comisia Europeana, daca doreste acest lucru, o decizie cu care nu este de acord. Totusi, in acest momment nu contesta o decizie, ci un proiect trecut recent printr-o etapa de consultare publica, tocmai in scopul de a afla parerea fiecarui reprezentant al industriei", a afirmat Georgescu. El a spus ca, dupa analizarea observatiilor primite pe marginea proiectului, documentul va fi rediscutat cu reprezentantii industriei de profil. Seful ANRC spune ca mai multe state din UE, cum ar fi Italia, Franta, Spania sau Germania, au anuntat, in ultimele doua luni, masuri care, de fapt, protejeaza pietele interne de transferuri nejustificate de fonduri peste granita. "Atat timp cat la nivel comunitar vom asista la intarzieri sau la o lipsa de armonizare a tarifelor de terminare la nivel european, Romania va avea de infruntat o situatie dificila, deoarece operatorii romani, deci si utilizatorii vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila si, implicit, utilizatorii straini", a spus reprezentantul ANRC. El a adaugat ca ANRC a apreciat ca fiind oportun sa isi reconsidere pozitia la nivel european si sa evite subventionarea operatorilor din strainatate de catre cei din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.