Mircea Lucescu a acuzat dur maniera de arbitraj a portughezului Paolo Manuel Gomes Costa, care a condus derbyul Dinamo Kiev - Sahtar Donetk, scor 1-0, disputat luni seara, in etapa a 13-a, dar si pe oficialii federatiei. "Campionatul Ucrainei s-a aco
Mircea Lucescu a acuzat dur maniera de arbitraj a portughezului Paolo Manuel Gomes Costa, care a condus derbyul Dinamo Kiev - Sahtar Donetk, scor 1-0, disputat luni seara, in etapa a 13-a, dar si pe oficialii federatiei. "Campionatul Ucrainei s-a acoperit de rusine! S-a repetat parca finala cupei de acum doi ani, cand a arbitrat Terje Hauge. Federatia Ucraineana de Fotbal inseamna, practic, Dinamo Kiev. Aceste institutii sunt conduse de oameni care poarta acelasi nume (n.r. - Surkis; Igor este patronul lui Dinamo, iar fratele sau, Grigori, conduce federatia). Cred ca aceasta problema trebuie discutata chiar si in Parlament. Arbitrii straini vin, arbitreaza cum arbitreaza si apoi pleaca. Brigada pur si simplu a distrus meciul. Dinamo a castigat cu ajutorul arbitrilor. Dinamo nu are nevoie de asa ceva, isi poate demonstra valoarea si fara arbitri. Nu vreau sa pierd din cauza unei a treia parti. Daca pierd cinstit, le strang mana adversarilor. De ce arbitrii nu au gresit si in favoarea noastra? Explicati-mi asta! Nu cred ca cei de la Dinamo Kiev sunt fericiti ca au castigat in acest mod", a spus Lucescu, citat de ziarul "Komanda". Altfel, presa germana, citata de agentia "Ukrainiansoccer", scrie ca Lucescu ar putea fi inlocuit de Cristoph Daum. "In ciuda ofertei consistente de la Sahtar, Daum spera sa ajunga la Newcastle", a notat sursa citata. Daum a confirmat interesul din partea a doua cluburi din strainatate. Lucescu nu intentioneaza insa sa se desparta de Sahtar. "Nici nu ma gandesc sa plec din Ucraina. De ce as face-o? Eu ma gandesc cum sa continui aici, cum sa imi indeplinesc obiectivele cu aceasta echipa, nu sa plec!", a spus Lucescu.
Trimis in tribuna
Dinamo a castigat cu 1-0 derby-ul de pe teren propriu cu Sahtar, meci in care Lucescu a fost trimis in tribuna pentru proteste. Prima repriza a fost una foarte tensionata, iar din minutul 40, in interval de cinci minute, trei jucatori de la Sahtar, printre care si Marica, au primit cartonase galbene, iar Cigrinski a fost eliminat in minutul 42 de arbitrul portughez Paolo Costa. Lucescu a protestat vehement la deciziile "centralului" lusitan si a fost avertizat ca va fi trimis in tribuna, lucru care s-a intamplat in minutul 45+1. Antrenorul roman a refuzat initial sa paraseasca banca tehnica, insa dupa aproximativ doua minute de discutii cu arbitrul si-a aruncat caciula si apoi a parasit agale terenul, aplaudand ironic si vorbind catre o camera de televiziune: "Bravo! Bravo, federatia!". In directia lui Lucescu s-a aruncat, din tribune, cu bulgari de zapada, romanul fiind inconjurat de oamenii de ordine la iesirea de pe teren. Si de la Dinamo a fost eliminat un jucator, Milevski, care a primit al doilea cartonas galben in minutul 68. Dupa incheierea partidei, Srna (Sahtar) a primit si el cartonasul rosu. Unicul gol al partidei a fost marcat in minutul 74 de Satkih. La Sahtior, Razvan Rat si Ciprian Marica au fost titulari, acesta din urma fiind inlocuit in minutul 46 de Elano, in timp ce, pentru Dinamo, Florin Cernat a fost rezerva (Cristian Irimia si Tiberiu Ghioane n-au fost convocati). In urma acestui rezultat, Dinamo si-a consolidat pozitia de lider, cu 35 de puncte, in timp ce Sahtar a ramas pe locul doi, cu 29 de puncte.
Amenintat cu UEFA
Antrenorul lui Dinamo Kiev, Anatoli Demianenko, a declarat ca jucatorii sai au castigat pe merit. "Niciodata nu judec arbitrajul. Lobanovski intotdeuna spunea <<Analizati fotbalul!>>. La orice infrangere, Lucescu ii scoate vinovati pe arbitri. A fost foarte neplacut sa aud ce zice", a spus Demianenko.
Presedintele federatiei, Grigori Surkis, fratele presedintelui de la Dinamo, Igor Surkis, a declarat ca mai bine nu auzea ce a spus Lucescu. "Cum pot fi obligati arbitri straini de catre federatia noastra? Consider ca declaratiile sale aduc un prejudiciu colosal tuturor, inclusiv echipei sale. Sunt convins ca UEFA se va sesiza, pentru ca aceste lucruri nu pot ramane nepedepsite. Daca as incepe si eu sa vorbesc despre comportamentul lui Lucescu in Turcia, n-ar fi deloc in folosul lui. Dar n-o s-o fac. Cred ca antrenorul Lucescu traieste asa infrangerile echipei sale", a comentat Grigori Surkis.
Lucescu a declarat ieri pentru Mediafax ca se asteapta la sanctiuni, avand in vedere ca presedintele federatiei este fratele patronului clubului din Kiev. "Cu siguranta voi fi amendat, voi primi mai multe etape de suspendare, mai ales ca am fost trimis si in tribuna in timpul partidei. Nu e prima oara cand se intampla asta", a spus Lucescu. Acesta nu ii este teama de faptul ca Grigori Surkis l-a amenintat ca va sesiza UEFA in cazul sau. "Eu n-am batut, n-am jignit si n-am calomniat pe nimeni. De ce sa-mi fie teama de UEFA? Si ce ar putea sa spuna cei de la UEFA? De cand nu mai ai voie sa spui ce gandesti? In plus, UEFA nu poate interveni in problemele interne ale unei federatii", a explicat Lucescu. "De cate ori trebuie sa mai spun ca aici este un evident conflict de interese, pentru ca presedintele federatiei va face mereu totul in favoarea echipei fratelui sau! Oriunde in lume, daca s-ar intampla asa ceva, s-ar lua masuri, dar aici nu se intampla nimic. Dupa parerea mea, UEFA nu ar mai trebui sa accepte asemenea situatii", a mentionat Lucescu. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.