Cluburile de fotbal din Romania continua sa aiba datorii de zeci de miliarde de lei vechi, in ciuda somatiilor si amenintarilor publice facute de seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. In urma cu ceva timp, Bodu a de
Cluburile de fotbal din Romania continua sa aiba datorii de zeci de miliarde de lei vechi, in ciuda somatiilor si amenintarilor publice facute de seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. In urma cu ceva timp, Bodu a declansat un adevarat razboi la adresa cluburilor, obtinand insa o victorie mica. Cei care si-au platit datoriile au fost foarte putini. Iar sumele virate au fost de asemenea insignifiante. Razboiul este pe cale sa cunoasca un nou episod. Asta dupa ce reprezentantii ANAF au apelat la o noua modalitate de a recupera macar o parte dintre datoriile cluburilor catre bugetul de stat. Care ar putea sa dea de aceasta data rezultatele asteptate.
Modalitati de eschivare
In momentul de fata restantele de zeci de miliarde de lei continua sa ramana neplatite. Iar presedintii cluburilor incearca cu disperare sa gaseasca o modalitate prin care sa scape de obligatia de a-si plati impozitele si darile catre stat. Infiintarea unor noi societati este calea cea mai des folosita de oamenii din fotbal si de patronii care se afla in fruntea unor cluburi ce inregistreaza datorii uriase catre stat. Acesta este si cazul celor trei mari cluburi din Romania: Steaua, Dinamo si Rapid. Astfel, statisticile arata existenta mai multor societati care au sau au avut legaturi cu acelasi club sau echipa. Spre exemplu, in ceea ce priveste clubul Steaua exista atat "Fotbal Club Steaua Bucuresti SA" cat si "Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti". Prima dintre ele nu are nici o datorie. A doua in schimb, care practic in acest moment nu mai exista, le are pe cele mai mari. La fel stau lucrurile si la Dinamo. "Asociatia Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucuresti" are datorii de miliarde, in timp ce "Dinamo 1948" SA nu inregistreaza nici o restanta. Situatia Rapidului este putin mai diferita. Aici avem de-a face cu trei entitati: "Asociatia Pro Rapid", "Asociatia Fotbal Club Rapid Bucuresti" si "Uniunea Fotbal Club Rapid". Primele doua au datorii de miliarde, in timp ce ultima nu are nici macar un leu restanta. Infiintarea unor noi societati care sa preia clubul de fotbal, desigur fara datorii, este practica cea mai des utilizata in fotbalul romanesc in incercarea de a scapa fara a plati restantele.
Premiera la Timisoara
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a incercat in ultimii ani sa recupereze datoriile de zeci de miliarde. Pana in prezent fara succes. De curand Sebastian Bodu a declarat, referindu-se la finantatorul Stelei Gigi Becali care a reusit sa scape fara a plati datoriile defunctei "Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti", ca meciul va continua. Reprezentantii ANAF au gasit o noua modalitate de a recupera macar o parte dintre sumele datorate de cluburile de fotbal catre bugetul de stat. Este vorba despre executarea drepturilor patrimoniale. Adica a drepturilor de joc. Practic este vorba despre recuperarea datoriilor prin vanzarea jucatorilor. Startul l-a dat Directia Finantelor Publice (DFP) Timis. La sfarsitul lunii octombrie, directorul DFP Timis, Doru Dudas, declara ca din cauza datoriilor de aproximativ sase milioane de lei noi (60 de miliarde de lei vechi, adica 1,7 milioane de euro) s-a decis instituirea unui sechestru asupra tuturor bunurilor clubului, inclusiv pe jucatori. Masura luata de DFP Timis a constituit o premiera, dar si un model de urmat.
Doua posibilitati
De altfel, contactat de ZIUA, seful ANAF, Sebastian Bodu, a recunoscut ca ceea ce s-a intamplat la Timisoara reprezinta un precedent care este luat in acest moment in calcul. "A fost un precedent foarte interesant acum vreo luna la Timisoara. Directia Finantelor Publice de la Timisoara a executat drepturile patrimoniale ale clubului. Se poate aplica aceasta masura. Trebuie doar sa ai curaj", ne-a spus Sebastian Bodu. Presedintele ANAF a explicat apoi ce inseamna aceasta masura. "Inseamna ca noi sa executam silit. Adica sa scoatem la vanzare drepturile de joc", a precizat Bodu. Conform acestuia exista doua posibilitati prin care banii care ar trebui sa intre in conturile clubului datornic sa ajunga la stat. "Noi scoatem la vanzare drepturile de joc. Adica facem licitatie pentru drepturile de joc ale unor fotbalisti. Noi incasam banii care vin de la cel care cumpara drepturile de joc. Cea de-a doua modalitate este poprirea la tert. Adica daca un club vinde un jucator, noi poprim banii care vin de la tert", a explicat Sebastian Bodu.
La mana instantei
Problema ramane extrem de grava insa in cazul datoriilor existente la niste societati care in prezent sunt insolvabile si ale caror restante catre stat nu au fost preluate de catre noile firme infiintate. Cum este situatia Stelei. Unde fosta detinatoare a clubului, "Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti", inregistreaza datorii de 42.747.491 de milioane de lei noi. Adica peste 42 de miliarde de lei vechi. Noua societate care a preluat clubul, doar cu active nu si cu pasive, deci fara datoriile existente, "Fotbal Club Steaua Bucuresti" SA are zero restante. Si nici nu este obligata sa le plateasca pe cele ale defunctei asociatii, conform unei decizii luata in instanta. In acest caz este cat se poate de clar ca banii sunt pierduti. Sau poate ca ei vor fi platiti de contribuabilul de rand.
Situatia este diferita in ceea ce priveste cluburile Dinamo si Rapid. Si aici vechile societati au acumulat datorii de miliarde. Concret, "Asociatia Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucuresti" avea la sfarsitul lunii iulie datorii de 25.066.154 de lei noi, in timp ce "Dinamo 1948" SA zero restante. Cristi Borcea, unul dintre actionarii de la Dinamo, a precizat datoriile au inceput sa fie platite esalonat. "Noi am inceput sa platim. Suntem singurul club care platim. Sunt niste plati esalonate. Da, deci exista o plata esalonata", ne-a spus Cristian Borcea. In paralel intre Dinamo si ANAF are loc un proces, clubul din Soseaua Stefan cel Mare contestand, asa cum ne-a declarat Cristi Borcea, "o anumita suma".
Situatia in ceea ce priveste datoriile este asemanatoare si in ceea ce priveste Rapidul. "Asociatia Pro Rapid" avea, tot la sfarsitul lunii iulie, datorii de 8.556.987 de lei noi, iar "Asociatia Fotbal Club Rapid Bucuresti" 673.658 lei noi. In schimb, "Uniunea Fotbal Club Rapid" figura la 31.07.2006 cu zero datorii. La fel ca si in cazul lui Dinamo, in prezent, in instanta exista, conform purtatorului de cuvant al ANAF, un proces intre Rapid si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Cert este ca daca instanta va stabili ca noile societati sunt obligate sa plateasca vechile datorii, Finantele vor folosi, in situatia in care decizia judecatorilor nu va fi respectata, fie aceeasi masura ca si in cazul Timisoarei, fie se vor indrepta catre cei care au au provocat aceste datorii si nu le-au mai platit. Mai exact, spre averea lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.