Exista un loc in lumea asta unde romanii sunt cei mai bogati oameni. In Timoc, una dintre zonele cele mai prospere ale Serbiei, saracii satului sunt altii. Curtea s-a umplut de fum. Miroase ca toamna intr-un sat moldovenesc: tuica la cazan si po

Exista un loc in lumea asta unde romanii sunt cei mai bogati oameni. In Timoc, una dintre zonele cele mai prospere ale Serbiei, saracii satului sunt altii.

Curtea s-a umplut de fum. Miroase ca toamna intr-un sat moldovenesc: tuica la cazan si porumb copt pe jar. Porumbul ne frige palmele. Vorba si rasul sunt cele din vremea bunicilor.

Dar nu e Moldova, e Kladovo - un orasel din Serbia, aflat la cativa kilometri de Portile de Fier 1. Iar noi suntem in curtea familiei Staicovici. Au o ditamai vila, masini scumpe in garaj, dar la tuica facuta la cazan n-au renuntat. Si nici la vorba romaneasca. Doar cele doua nepoate mai scapa cate una pe sarbeste. Maia e la scoala, Maura e la gradinita. Acolo se vorbeste numai limba oficiala. Cei din familie le-au invatat si sarbeste, ca sa nu aiba probleme la invatatura. ""Si la iepure cum se spune pe sarbeste?"", o testam pe Maura, fetita de 4 ani. ""Iepuras!"", vine raspunsul in cea mai pura romana.

DISCRIMINATI. Mare of pe romanii din Timoc ca n-au preoti ""de-ai lor"". Pana la razboi, oamenii s-au mai inteles cu preotii sarbi din zona, care slujeau in limba oficiala. Insa de cativa ani au fost adusi altii, refugiati din Croatia si din Bosnia. ""Refugiatii"" nu accepta anumite obiceiuri ale romanilor, in special pe cele de inmormantare, pe care le considera ""pagane"". ""Cand vad masa incarcata, la pomana, fac scandal ca «ce atata bogatie?!»"", spune o romanca din satul Korbovo.

Multi batrani nu inteleg limba sarba, asa ca bisericile sunt aproape goale. Unii oameni au renuntat si la botezarea copiilor, din cauza preotilor ""refugiati"". Singura biserica romaneasca din Timoc in care slujba se tine in romana este la Malainita. Preotul roman de acolo are insa pro-bleme cu autoritatile din cauza acestei ""indrazneli"".

TRADITIE. Romani din Serbia fac tuica dupa reteta din ""tara muma""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.