Creste salariul mediu
Salariul mediu nominal net a crescut cu 2,3% in luna septembrie comparativ cu luna anterioara, la 860 lei, in contextul avansului retributiilor in sectorul bugetar si domenii ca extractia de hidrocarburi si prelucrarea titeiului, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1148 de lei, in crestere cu 2,3%, se arata intr-un comunicat al INS. Valorile cele mai mari ale salariului net au fost inregistrate in intermedieri financiare (2297 de lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (523 de lei). In conditiile unei rate a inflatiei scazute in intervalul analizat, crestera reala a salariilor a fost de 2,2%. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,8%. (G.M.)
Primul magazin Ikea
Piata retail de mobilier din Romania este estimata in acest an la 500-600 milioane euro si ar putea creste in 2007 cu 8-10%, a declarat ieri Cornel Oprisan, directorul de retail al Ikea Romania. Compania Ikea din Suedia, cel mai mare retailer de mobila la nivel mondial, va deschide in 2007, in nordul Capitalei, primul magazin al firmei pe piata romaneasca. Circa 10% din produsele comercializate in locatia Ikea vor proveni de la furnizori locali, potrivit firmei. Pentru promovarea produselor, Ikea va distribui, in Bucuresti, circa 800.000 de cataloage. Consumatorii vor gasi circa 7500 de articole in centrul comercial al firmei, iar investitiile pentru amenajare fiind estimate la 10 milioane de euro. Magazinul va cuprinde un showroom de mobila, un departament de accesorii si decoratiuni, dar si un departament de autoservire - mobila. Ikea mizeaza pe vanzarea produselor functionale, usor de asamblat si cu preturi reduse. Pe piata romaneasca, firma e prezenta deja la nivel de reprezentanta. Compania detine in Romania si o divizie de productie, Swedwood, si a anuntat constructia unei noi fabrici, in orasul Gura Humorului. (GRP)
Rezultate Romstal Leasing
Romstal Leasing a incheiat, in primele zece luni, 3.800 de contracte, in valoare totala de 114,5 milioane de euro, in crestere cu 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat ieri directorul de marketing al companiei, Ionut Chirila. In opinia sa, cresterea se datoreaza si lansarii de produse noi, precum leasingul "instant", leasingul imobiliar si finantarile pentru persoane fizice. Potrivit unui comunicat al companiei, vehiculele comerciale au castigat teren in favoarea autoturismelor, iar motocicletele si-au dublat cota fata de anul trecut. Autoturismele detineau, la sfarsitul lunii octombrie, o cota de 42,8% in portofoliul societatii, in timp ce autovehiculele comerciale reprezentau 27,3%, iar autoutilitarele 16,1%. Leasingul imobiliar si-a dublat cota fata de anul trecut, ajungand la o pondere de 5,3%. Societatea a inregistrat, in primele noua luni ale anului, o cifra de afaceri de 12,6 milioane de euro. Reprezentantii companiei estimeaza pentru anul 2007 un volum total al pietei nationale de leasing de 3,3 miliarde euro, aferent unui ritm de crestere anual de 15-20%. (G.R.P)
Wu Xing se extinde
Firma CSC Exim '92, care detine marca de mancare chinezeasca Wu Xing, cu livrare la domiciliu, a lansat, ieri, cel de-al treilea centru de productie si distributie in Bucuresti, cu livrare in sectoarele 4, 5 si 6. Potrivit conducerii companiei, investitia in noul centru este de 600.000 de euro. Compania intentioneaza sa se extinda, anul viitor, in sistem de franciza. Orasele vizate sunt Ploiesti, Timisoara, Constanta si Brasov. Pe langa marca Wu Xing, compania detine si brandurile Hai la Masa (mancare cu specific romanesc) si Pizza Bumerang, ambele cu livrare la domiciliu. "Pe partea de mancare chinezeasca cu livrare la domiciliu, detinem 70% din piata Bucurestiului si cam 30% pe segmentul de pizza si mancare traditionala", a afirmat ieri, tntr-o conferinta de presa, directorul general al companiei, Bogdan Nica. El a adaugat ca circa 100.000 de bucuresteni sunt clienti fideli ai preparatelor Wu Xing, in baza de date fiind adaugati zilnic 30 de clienti noi. Oficialul companiei estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 40% fata de anul trecut. (G.R.P.)
Investitie Austrotherm
Grupul Austrotherm, lider de piata in Europa Centrala si de Est, va construi, anul viitor, la Horia, in apropierea localitatii Roman, prima linie de productie a polistirenului extrudat roz (XPS) din Romania, se arata intr-un comunicat al firmei. Reprezantantii companiei sustin ca folosirea XPS pentru izolarea subsolurilor sau a pardoselilor asigura o termoizolatie rezistenta la umiditate si compresiune, lucru care duce la scaderea costurilor pentru incalzire. Investitia Austrotherm in dotarile principale se va ridica la 4 milioane de euro (exceptand cladirile existente), precizeaza Petru Lada, directorul firmei. Capaciatea de productie se va ridica la 180.000 de metri cubi pe an, iar necesarul de angajati pentru noua unitate de productie e de 30 de persoane. In Romania, compania mai are doua fabrici de polistiren expandat la Bucuresti si la Horia. (G.R.P.)
Asiban majoreaza capitalul
Actionarii Asiban au aprobat, ieri, majorarea capitalului social cu 51 milioane de lei, pana la 76 milioane de lei, prin aport in numerar, termenul limita pentru varsarea sumelor subscrise fiind 17 noiembrie, a anuntat societatea de asigurari. Cei patru actionari, Banca Comerciala Romana, BRD-Group Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni si Banca Transilvania au participat cu cote egale la majorarea capitalului. Fiecare actionar are o participatie de 25%. Infuzia de capital va asigura functionarea in conditiile indeplinirii cerintelor cerut de normele in domeniu dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima pentru asigurarile generale, cat si asigurarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice pentru asigurarile de viata, se arata intr-un comunicat al companiei. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat, pe 26 octombrie, ca Asiban a intrat in procedura de redresare financiara, intrucat indicatorii financiari nu se mai incadrau in limitele prevazute de reglementarile in domeniu. (E.I.)