Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a cerut ieri omologului sau din Bavaria, printr-o scrisoare, sa ia masuri fata de neregulile legate de difuzarea programului MGM Channel Central Europe in Romania. Potrivit seful
Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a cerut ieri omologului sau din Bavaria, printr-o scrisoare, sa ia masuri fata de neregulile legate de difuzarea programului MGM Channel Central Europe in Romania. Potrivit sefului CNA, programul in cauza, recent licentiat de Bayerische Landeszentrale fur neue Medien, incalca legislatia europeana in domeniu. "MGM, canal american, transmite, in proportie de 100% filme americane, incalcand astfel art. 4 al Directivei Televiziunea fara Frontiere, care impune sa difuzeze 51% opere europene. Atata timp cat au licenta din Germania, ei trebuie sa respecte regulile comunitare", ne-a declarat Ileana Danalache, sef Serviciu Comunicare la CNA. In plus, pentru a retransmite MGM, firma de cablu UPC Astral a scos din pachetul de baza canalele europene TV5 si RAI 1, fara a consulta in prealabil abonatii. "Nu au aviz de retransmisie, programul MGM nu figura in grila transmisa de UPC catre CNA in 27 iulie", mai spune Ileana Danalache. Potrivit documentului citat, UPC este proprietatea societatii Liberty Global Europe N.V., actionar de gradul 2 al MGM Channel Central Europe.
Ralu Filip mai arata ca postul MGM nu respecta documentatia depusa la CNA. "MGM Channel Central Europe LP nu are caracterul unui abonament pay per view, din moment ce a fost introdus in pachetul de baza. In plus, nu are nici un fel de avertizare pentru publicul din Romania si nu este subtitrat", precizeaza Filip. Presedintele CNA conchide ca postul american incalca directiva europeana, dar si prevederile Legii Audiovizualului nr. 504/2002 si ii solicita omologului sau bavarez, Wolf Dieter Ring, avand in vedere ca "MGM este in jurisdictia dumneavoastra (...) sa ne comunicati solutiile pe care le aveti in vedere".
UPC Astral: "Am respectat legislatia"
Compania UPC, care a lansat MGM Channel in Romania, sustine ca a respectat toate reglementarile legale in vigoare cand a inclus in pachetul sau acest post. "UPC a depus la CNA peste 200 de dosare de modificari in grilele de programe in ultimele patru luni, fara a primi raspuns. UPC a respectat toate reglementarile legale si a procedat cu buna-credinta, transmitand CNA documentatiile in vederea autorizarii si emiterii avizelor de retransmisie", au precizat, pentru Mediafax, reprezentantii UPC.
MGM Channel s-a lansat in Romania in a doua jumatate a lunii octombrie, odata cu lansarea oficiala din Ungaria, Cehia si Slovacia. Reprezentantii sai au anuntat ca postul va emite non-stop, subtitrat in limba romana, in pachetul de baza al operatorului UPC. Canalul difuzeaza filme din arhiva Metro-Goldwyn-Mayer Studios. Lansarea The MGM Channel a venit ca urmare a anuntului din luna aprilie de la Cannes, cand MGM (prin MGM Networks) si Liberty Global (prin Chellomedia) au incheiat un parteneriat 50/50 pentru a lansa si a dezvolta operatiunile canalului de filme. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.