Cercetatorii din Marea Britanie vor testa, incepand cu luna ianuarie, pe copii diagnosticati cu diabet de tipul I, un pancreas artificial care ar putea sa regleze nivelul de zahar din sange fara sa mai fie nevoie de injectii cu insulina, informeaza B
Cercetatorii din Marea Britanie vor testa, incepand cu luna ianuarie, pe copii diagnosticati cu diabet de tipul I, un pancreas artificial care ar putea sa regleze nivelul de zahar din sange fara sa mai fie nevoie de injectii cu insulina, informeaza BBC News Online. Acest pancreas artificial ar putea oferi pacientilor insulinodependenti un stil de viata mai flexibil si un sistem de aparare mai eficient impotriva complicatiilor produse de diabet. Senzorul de glucoza computerizat va fi testat pe voluntari de cercetatorii de la Universitatea Cambridge incepand cu luna ianuarie. Pancreasul artificial este format dintr-un senzor, un program computerizat care calculeaza cantitatea de insulina necesara pentru mentinerea unui nivel normal de zahar in sange si o pompa de insulina. Scopul testelor, care vor fi coordonate de profesorul Roman Hovorka si sprijinit de Juvenile Diabetes Research Foundation, este de a perfecta algoritmul programului astfel incat senzorul de glucoza sa poata transmite datele pompei de insulina in mod eficient si sa imite activitatea unui pancreas normal. Hovorka spera ca peste doi ani dispozitivul sa poata fi utilizat de copii acasa. Multi diabetici folosesc deja o pompa de insulina, un mic dispozitiv purtat in exteriorul corpului care pompeaza insulina in organism prin intermediul unui tub subtire plasat sub piele. Este o metoda care elimina necesitatea injectiilor zilnice. Totusi, pacientii au nevoie sa faca teste de sange zilnic, de mai multe ori, pentru a masura nivelul de glucoza.
Prin comparatie, pancreasul artificial, de marimea unui card de credit, purtat pe piele, poate citi nivelul de glucoza in fiecare minut utilizand un mic senzor plasat sub piele. Un nivel normal de glucoza in sange scade serios riscurile de aparitie a unor boli grave precum orbire, probleme renale, accidente cerebrale sau moarte prematura. Cambridge este unul dintre cele noua centre de cercetare internationale care vor testa acest pancreas artificial. In diabetul de tipul I organismul nu mai produce insulina, iar nivelul de glucoza din sange creste extrem de mult. Acest tip de diabet apare, de obicei, inainte de varsta de 40 de ani, si afecteaza intre 5 si 15% dintre pacientii cu aceasta boala. Singurul tratament consta in injectii cu insulina si un regim alimentar strict.. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.