Doi angajati ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au fost audiati, ieri, de procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti, in cazul privind sustragerea de documente de care este acuzat Razvan O
Doi angajati ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au fost audiati, ieri, de procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti, in cazul privind sustragerea de documente de care este acuzat Razvan Orasanu, fostul sef al AVAS. Cei doi angajati au dat detalii in legatura cu fotocopierea unora dintre documente. Tot ieri, trebuia sa fie audiat si Orasanu, dar acesta nu s-a prezentat in fata procurorilor.
Pe de alta parte, fostul presedinte al AVAS a declarat, ieri, ca a fost contactat de toate partidele politice, cu exceptia Partidei Romilor, pentru a le oferi diverse avantaje sau favoruri in activitatile desfasurate de institutie. "Telefonul imi suna insistent in prima luna a mandatului, dupa aceea s-a raspandit stampila ca nu le fac jocurile si smenurile", a afirmat Orasanu, fara a nominaliza persoanele care l-au contactat. El sustine ca a instituit "un sistem draconic" in ceea ce priveste intalnirile de la AVAS si modul lor de desfasurare. "Nu a existat intalnire la care sa nu participe un consilier. La care sa nu se fi produs un memo, care ulterior ajungea la expertul de caz, la directori, la vicepresedinti", a afirmat Orasanu, citat de Mediafax.
Telefon de la "ministrul X"
Totodata, fostul sef al AVAS sustine ca inca din prima saptamana de la preluarea functiei a fost contactat de un ministru, care i-a trimis doua persoane in rezolvarea "unei probleme colosale", care dupa intalnirea avuta cu persoanele respective a devenit una minora. "Ministrul X mi-a trimis doi guguvi in prima saptamana. Au venit cu avant din partea acestuia. Le-am dat buna ziua, le-am prezentat pe consilierul AVAS, care deja s-a apucat sa elaboreze memo, iar eu ma apuc de intalnire: ne bucuram sa va primim, inteleg ca veniti din partea ministrului cutare, care v-a recomandat ca un om din zona, cu ce va putem fi de folos. Timp in care consilierul isi nota de zor", a spus Orasanu. Potrivit acestuia, problema colosala a celor doua persoane nu mai era atat de importanta, era doar una minora, rezolvabila, de fapt nu era o problema de fel. "Acest lucru a deranjat. Ma suna din nou ministrul X, care imi spune ca nu a vrut sa influenteze ceva la AVAS prin trimiterea celor doua persoane", a adaugat Orasanu.
"Smenuri" oprite
Fostul sef al AVAS afirma ca a oprit mai multe "smenuri", promovate atat din interiorul institutiei, cat si din exterior, pe filiera politica. "Am oprit o gramada de smenuri acolo, fiind apoi de mai multe ori amenintat", a spus Orasanu. Potrivit acestuia, functia de presedinte al AVAS poate fi facuta corect numai daca persoana care o ocupa se opune grupurilor de interese. "Mi-am luat injuraturi in mod egal de peste tot, de unde trag concluzia ca am facut intr-adevar o treaba cinstita, care era exact in interesul institutiei. Din punctul meu de vedere, slujba de presedinte al AVAS nu poate fi facuta corect decat daca iti creezi o serie de dusmani", a adaugat Orasanu. Fostul sef al AVAS se gandeste sa faca publice o parte din stenogramele sedintelor institutiei. "Odata si odata s-ar putea sa fac publice stenogramele respectivelor sedinte, sa se vada exact ce s-a spus si cum s-a spus, astfel incat lumea sa fie lamurita cum era impartita dreptatea", a mai spus acesta. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.